Topolánek by snížil deficit poklesem platů ve veřejné sféře

Brno - Platy ve veřejné sféře by podle předsedy ODS Mirka Topolánka měly klesnout o tři až deset procent. Snížil by se tak schodek státního rozpočtu, řekl dnes Topolánek na strojírenském veletrhu v Brně. Podle Topolánka nelze bez úspor na výdajové stránce rozpočtu sestavit rozpočet s rozumným schodkem, výdaji se musí řešit dvě třetiny záležitostí, dodal.

„Říkat před volbami, že se mají snížit platy ve veřejné sféře o tři až deset procent, je nepopulární, ale je to jediná možnost, kde se dá šetřit. Fakticky mě za to ukamenují,“ uvedl Topolánek. Podle něj musí konkrétní návrhy vzejít z ministerstva financí. Dál by šetřil na mandatorních výdajích, měly by se prý redukovat a lépe zacílit. Byť to také není populární, uvedl.

Předseda ODS dnes odmítl daňovou progresi, jíž označil za populistickou. Jde podle něj proti smyslu ekonomického cyklu. „V situaci, kdy očekáváme oživení, tak naopak potřebujeme vysokou motivaci těch aktivních lidí, aby nastartovali oživení daleko rychleji, než by normálně při vysokém zdanění bylo možné,“ uvedl.

Brífink ODS k podnikání (zdroj: ČT24)
Vydáno pod