Koruna je nejsilnější za devět měsíců

Praha - V průběhu dneška česká měna prudce posílila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru se dostala na nejsilnější hodnoty od konce loňského listopadu. Krátce po 16:30 koruna zpevnila k euru i dolaru ve srovnání s úterním závěrem o 20 haléřů na 25,18 CZK/EUR a 17,18 CZK/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online. Podle hlavního ekonoma společnosti Next Finance Vladimíra Pikory koruna dnes posílila dokonce až na hladinu 25,13 CZK/EUR, což je nejsilnější hodnota od konce listopadu 2008.

„Zhruba ve 12:40 se koruna utrhla ze řetězu a jak neřízená střela proletěla všechny bariéry, které před ní stály. Investoři vůbec nedbali na vývoj na politické scéně,“ dodal Pikora.

Podle Jiřího Škopa z investičního bankovnictví Komerční banky začalo dnešní obchodování na úrovni okolo 25,40 CZK/EUR, v odpoledních hodinách se koruna nacházela již kolem úrovně 25,20 koruny za euro. „Díky růstu apetitu k riziku, který vzrostl již v úterý po amerických maloobchodních tržbách a byl podpořen i dnešní velmi dobrou americkou průmyslovou produkcí, posilovaly i okolní měny v regionu, jenže daleko méně,“ vysvětlil.

Vstup Ivany Šalomonové (zdroj: ČT24)

Korunu táhnou nahoru vývoj apetitu k riziku a regionální vývoj

Koruna je podle Škopa tažena k silnějším úrovním větší objednávkou, což by mohlo přetrvávat i po zbytek týdne. „Z domácích dat se ve čtvrtek ničeho nedočkáme, dalšími faktory hýbajícími korunou tak zůstanou i nadále vývoj apetitu k riziku a regionální vývoj,“ dodal Škop.

Jestliže nebude vývoj na politické scéně skutečně alarmující, budou ho investoři podle Pikory i v následujícím období ignorovat. „Sázky na oživení světové ekonomiky budou tlačit korunu pod 25 CZK/EUR. Tato hladina padne ještě tento měsíc. Pokud se bude zdát, že oživení pokračuje, dostane se koruna ještě letos na 24,30 koruny za euro,“ míní Pikora.

Americký dolar se dnes podle Pikory marně pokouší prorazit hladinu 1,471 USD/EUR. „Hned dopoledne oslabil a testoval tuto úroveň. Hladina 1,471 USD/EUR je ovšem velmi dobře opevněná a nedaří se ji prorazit ani při enormním tlaku,“ doplnil Pikora. Krátce po 16:30 se dolar vůči euru obchodoval na 1,4662 USD/EUR.

Vydáno pod