Miliardový projekt dolu v Rusku za účasti firem z ČR byl zastaven

Brno - Kvůli krizi byl zastaven projekt za desítky miliard korun na stavbu Prioskolského železnorudného těžebního kombinátu v západním Rusku, na kterém se měly ze 40 až 50 procent podílet české firmy. Brněnská skupina ALTA přitom měla být generálním dodavatelem, hodnota projektu pak byla tři miliardy euro (asi 76 miliard korun). Projekt byl podle skupiny ALTA v té době největší investiční akcí, na které by se české firmy v Rusku podílely. Nový důl chtěl vybudovat ruský Magnitogorský metalurgický kombinát, který je jeden z nejvýznamnějších producentů oceli v Evropě. Memorandum o spolupráci obě firmy podepsaly loni v létě. Projekt počítal s vybudováním celého provozu od těžby až po zpracování surové rudy.

„Železné rudy je dnes na trhu přebytek a potřeba vytvořit vlastní zdroj pro Magnitogorsk už není prioritou,“ uvedl generální ředitel společnosti ALTA Martin Belza. „Projekt byl pozastaven a s Magnitogorským metalurgickým kombinátem jsme se dohodli, že již zajištěné financování využijeme pro jiné projekty,“ dodal.

Podle firmy tak bude zachován objem kontraktu, ale rozdělen do několika menších dílů a použit na jiné účely. První dva kontrakty na technologické a stavební dodávky přímo do Magnitogorského metalurgického kombinátu byly podepsány na začátku letošního roku a nyní již začala jejich realizace. „O využití zbylých prostředků s Magnitogorským metalurgickým kombinátem dále jednáme a předpokládáme realizaci dalších projektů,“ uvedl Belza.

ALTA se specializuje na oblast strojírenství, hutnictví a energetiky. Působí ve střední a východní Evropě, především v Rusku. Obchody v oblasti Ruska, Ukrajiny a Běloruska činí podle dřívějších dostupných informací kolem 90 procent jeho celkového obratu, který byl předloni téměř sedm miliard korun.

Vydáno pod