Průzkum: Exportní podpora firem je neefektivní

Praha - Firmy se s nástupem recese vypořádávaly se střídavým úspěchem. Ty s méně než 50 zaměstnanci šetřily hlavně na nákupu materiálu. Malé společnosti tak čerpají hlavně ze zásob, vyrábí méně a v neposlední řadě i propouští. Cena práce je totiž stále vysoká, firmy tak zaměstnance najímají, aniž by s nimi řádně uzavřely pracovní smlouvu. Nemusí tak za ně platit zdravotní ani sociální pojištění. Tzv. Švarc systém tak v současnosti využívá každá třetí menší firma. Když ani Švarc systém nestačí, následuje propouštění, většina malých firem se mu zatím dokázala vyhnout, přesto tři procenta firem připravila o více než polovinu zaměstnanců. Vyplynulo to z exkluzivního průzkumu Hospodářské komory pro ČT24.

Smutné zjištění o efektivnosti vládní pomoci exportu navíc přinesl průzkum Asociace malých a středních podniků. Zahraniční odbyt je přitom pro mnoho firem alfou a omegou jejich obchodního úspěchu. Takřka polovině firem zaměstnávajících 20-250 lidí vývoz za poslední rok klesl, 36 procent dotázaných tvrdí, že jejich export zůstal prakticky na stejných číslech.

Co se týče objemu poklesu, přes krizovou polovinu klesl vývoz osmi procentům malých společností, nejvíce, tedy pětina firem, prodala v zahraničí o čtvrtinu až polovinu méně zboží. Menší vzpruhou je patnáct procent firem, které svůj zahraniční odbyt dokázaly navýšit.

Produkty na podporu exportu jsou drahé

Hodně překvapivou zprávou je efektivita vládní pomoci exportu. Služeb České exportní banky, která se zabývá pomocí s financováním vývozu, využívá pouhých pět procent firem. Hlavním důvodem nízké oblíbenosti produktů je jejich cena, ale také jejich nízká konkurenceschopnost.

Lepší výsledky vykazuje Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP). Ta dokázala v loňském roce pojistit vývozy za 43 miliard korun. Celá čtvrtina podnikatelů se s žádostí o pojištění svého exportu obrátila na EGAP. Pojišťovnu nicméně trápí stejné neduhy jako exportní banku.