Koruna dále posiluje, prolomena hranice 25 korun za euro

Praha - Kurz české koruny ráno dál posílil vůči oběma světovým měnám, k euru až na 24,97 Kč/EUR a vůči dolaru na 16,91 Kč/USD. U eura jde o nejsilnější hodnotu od loňského listopadu a u dolaru od loňského září. Během dopoledne však koruna zisky mírně zkorigovala a kolem 10:30 stála na 25,09 Kč/EUR a 17,03 Kč/USD. Koruna prudce posilovala již ve středu, dosažení 25,13 Kč/EUR znamenalo zpevnění na nejsilnější hodnotu od konce listopadu 2008. Současné posilování české měny je podle analytiků taženo především optimistickou náladou investorů na světových trzích a ještě nějakou chvíli může pokračovat. Zároveň ovšem řada ekonomů upozorňuje, že zpevňování koruny nemá opodstatnění ve stavu tuzemské ekonomiky, a spíše očekávají do konce roku oslabení kurzu.

„Posilování koruny je dáno především vývojem na globálních trzích, který podporuje všechny měny ve středoevropském regionu. Minoritním faktorem, který na korunu mohl mírně pozitivně zapůsobit, byl domácí politický vývoj, který dal odkladem voleb paradoxně trhu naději, že schválený rozpočtový deficit bude nižší, než se čekalo,“ uvedl analytik ČSOB Jan Čermák. Do konce roku podle něj existuje prostor, aby se díky makroekonomickým údajům dařilo rozvíjejícím se zemím. „V následujících týdnech vidíme prostor pro posílení koruny k úrovni 24,80 Kč/EUR,“ uvedl.

Optimisticky vidí vývoj koruny i analytik Next Finance Vladimír Pikora. „Spekulanti naskočili na globální vlnu optimismu. Na stejné vlně se veze polský zlotý i maďarský forint,“ uvedl. Do roka by podle něj měla česká měna zpevnit na 23,70 koruny za euro. V následujícím měsíci rovněž očekává posílení, které ovšem bude několikrát přerušeno kvůli obavě investorů z krize v Pobaltí a stavu veřejných financí.

Studio Burza k posilující tuzemské měně (zdroj: ČT24)

Grund: Posilování je dílem spekulantů

Podpora pro korunu i okolní měny podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka přichází ze světa, kde se nadále upevňuje optimismus ohledně dalšího ekonomického vývoje. Podle předsedy Asociace exportérů Jiřího Grunda je však posilování kurzu koruny v nynějším politickém chaosu dílem spekulantů. „Ekonomika se nelepší a měna zpevňuje bez viditelného důvodu. Naopak čekáme, že dojde k jejímu oslabení,“ řekl.

Podle Vlka bude další pohyb koruny záležet na vývoji na světových akciových trzích, které dnes zatím výrazně rostou. Podle něj může koruna posilovat do té doby, než na trh přijdou znovu obavy, jestli zisky akcií už nejsou přehnané. Zprávy z regionu v současné situaci podle něj hrají na finančním trhu velmi malou roli.