Putin: Kapitál si může proudit, jak chce, Rusko potřebuje investice

Soči - Rusko potřebuje povzbudit zahraniční investice, aby zajistilo, že z finanční krize vyjde silné. Moskva proto nehodlá znovu zavádět regulace kapitálových toků. Tuto strategii dnes zveřejnil ruský premiér Vladimír Putin na ekonomickém fóru v černomořském letovisku Soči. Podnikatelé na fóru vyjadřovali ohledně vyhlídek ruské ekonomiky optimismus. Po odeznění nejhorší fáze finanční krize a ekonomické recese investoři hledají nové možnosti pro vložení svých peněz.

Zakládající partner jednoho z největších světových fondů soukromého kapitálu TPG David Bondermann uvedl, že hledá příležitosti pro asi 30 miliard dolarů (asi 510 miliard korun) dosud neinvestovaného kapitálu. Na Rusko z toho hlediska pohlíží „s opatrným optimismem“.

Vladimir Putin v Soči:

„Zachováme nynější liberální režim, který je pro investory jedním ze základních důvodů pro investice do ruské ekonomiky.“


Největší americký konglomerát General Electric zařadil Rusko mezi své investiční priority. Důvěru v Rusko vyjádřil na okraj konference v rozhovoru s agenturou Reuters odcházející šéf banky Morgan Stanley John Mack.

Putin vyzvedl spolupráci Sberbanku s AvtoVAZem

Putin uvedl, že koupě německé automobilky Opel konsorciem s účastí ruské banky Sberbank a automobilky AvtoVAZ bude příkladem plodných spojenectví s dalšími zahraničními firmami. „Jsme samozřejmě zahraničním investicím otevřeni. Nepotřebujeme ani tak peníze, jako spíše znalosti a zkušenosti, kterými klíčoví zahraniční aktéři disponují,“ řekl ruský premiér.