Šéf MMF čeká globální oživení v prvním pololetí 2010

Washington - Globální ekonomika by měla oživit z recese v první polovině příštího roku nebo ještě dříve, řekl dnes šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn. Plné oživení, kdy začne klesat nezaměstnanost, však bude podle něj trvat déle.

Výkonný ředitel MMF poukázal na příznivé ekonomické údaje z poslední doby, které opravňují k optimistickým prognózám. „Připomeneme-li si však, že globální ekonomika plně oživí, až bude klesat nezaměstnanost, pak si musíme říct, že to bude trvat delší dobu. Jak totiž každý ví, existuje určitá prodleva mezi návratem ekonomického růstu a zlepšováním zaměstnanosti,“ řekl Strauss-Kahn.

MMF předpokládá, že nezaměstnanost se bude příští rok ve světě ještě zvyšovat, protože hospodářský růst bude mít ještě daleko do svého plného potenciálu. Ekonomická data ze Spojených států však jsou relativně optimistická a ukazují, že oživení se již rýsuje, uvedl šéf fondu.

Strauss-Kahn mluvil také o pokroku ve zlepšování regulace finančních trhů a upozornil, že je nutné udělat více. „Hodně se toho udělalo v analýzách příčin krize a ve snaze nalézt řešení. Abychom se teď dostali k vypracování nové podoby regulace a jejich zavádění v každé zemi, pro to je nutné udělat ještě hodně,“ řekl.