MMF odklepl plán prodeje 403 tun zlata

Washington - Zástupci členských zemí Mezinárodního měnového fondu v noci na dnešek oficiálně schválili plán prodeje zlata v objemu maximálně 403,3 tuny, tedy zhruba osminy zlatých rezerv fondu. MMF uvedl, že zlato bude prodávat buď přímo centrálním bankám, nebo na trhu. Jakýkoli odprodej však má být veden tak, aby nenarušil trh drahých kovů.

Prodeje na trhu chce fond vést ve fázích po dobu několika let a trhy budou vždy na tento krok předem upozorněny. Transakce se zlatem bude MMF provádět v rámci nedávno sjednané dohody světových centrálních bank, která od letošního září omezuje prodeje zlata z rezerv oficiálních institucí na 400 tun ročně a celkem 2000 tun během pěti let.

Vysoký činitel fondu agentuře Reuters oznámil, že o koupi zlata od MMF žádná centrální banka zájem neprojevila. Fond tak podle všeho bude muset jít se svým zlatem na trh.

Prodej zlata je součástí plánu na rozšíření zdrojů příjmů fondu, který vedení MMF schválilo loni v dubnu. Cílem plánu je zvýšit zdroje na levné úvěry pro chudé země až o 17 miliard dolarů (290 miliard korun).