Obama: Budu se prát za reformu finanční regulace

Washington - Americký prezident Barack Obama dnes slíbil, že bude spolu s dalšími šéfy zemí skupiny G20 příští týden pracovat na reformě regulace finančního sektoru. Ve svém týdenním vystoupení v rozhlase a na internetu Obama také řekl, že již nebudou tolerovány „nezodpovědné machinace“, které přinášejí firemním manažerům „tučné prémie“. Pět dní před summitem G20 v Pittsburghu, kde bude Obama hostitelem, prezident řekl, že kroky podniknuté od dubnového summitu v Londýně přinesly „skutečný pokrok“ ve zvládání finanční krize a ekonomické recese. Dodal však, že „zastavit krvácení nestačí“.

„Víme, že spolu se zeměmi celého světa máme stále hodně práce na posílení pravidel pro finanční trhy. Musíme zajistit, abychom se už nikdy neocitli v této nebezpečné situaci, do níž jsme se dostali právě před rokem,“ řekl Obama.

Reforma finanční regulace bude ústředním tématem summitu, na němž se sejdou lídři nejvýznamnějších rozvinutých a rozvojových zemí světa. Evropská unie se tento týden na svém summitu dohodla, že bude na G20 prosazovat omezení odměn bankéřů, konkrétní plány však EU zatím jasné nemá. Také postup reformy finanční regulace v Kongresu je velmi pomalý.