Volání do cizí sítě by mohlo napřesrok zlevnit

Praha – Volání mezi sítěmi konkurenčních mobilních operátorů by mohlo být levnější. Český telekomunikační úřad chce totiž v polovině příštího roku opět snížit ceny mezioperátorských poplatků za volání do mobilních sítí. Uvedl to dnes předseda úřadu Pavel Dvořák. ČTÚ tak vyslyší volání Evropské unie, která Česko za výši těchto poplatků kritizuje.

Snížení poplatků by se mohlo projevit i v koncových cenách pro zákazníky, kteří volají z jedné mobilní sítě do druhé nebo z pevné na mobilní síť. Komise v minulých dnech ČTÚ kritizovala, že poplatky jsou stále příliš vysoké a klesají jen pomalu. Od poloviny roku si za minutu hovoru do mobilní sítě operátoři účtují 2,31 Kč a v lednu příštího roku má cena klesnout na 1,96 Kč.

„Na červenec příštího roku chystáme další snížení cen, a to zhruba na úroveň, kterou požaduje Evropská komise,“ uvedl Dvořák. Konečnou výši poplatku podle něj úřad stanoví po zpracování auditovaných nákladů operátorů za rok 2008.

ČTÚ si posvítí i na televizní poplatky

Dvořák zároveň na dnešním setkání s novináři řekl, že ČTÚ zvažuje, že by začal regulovat ceny, které televize platí operátorům sítí za šíření pozemního digitálního vysílání. Důvodem jsou spory, které spolu někteří hráči na trhu vedou.

Úvahy o vytvoření regulovaného trhu, který by úřad sledoval, podnítil letošní spor provozovatele třetího multiplexu, společnosti CDG, a společnosti EBD podnikatele Jaroslava Berky, která provozuje několik televizních stanic. „Nejprve se budeme snažit, aby se firmy mezi sebou dohodly, až dalším krokem by pak měl být zásah ze strany regulátora,“ uvedl Dvořák.