Mléko opět teče proudem do kanálu

Brusel – Evropská unie neřeší situaci kolem nízkých výkupních cen mléka, stěžují si zemědělci. Protesty dnes proto koordinovali hned v sedmi zemích Evropské unie. Nizozemci, Švýcaři, Němci, Lucemburčané i Rakušané – všichni jednotně čekají, jak se EU zachová. Ve stávce je nyní po celé Evropě přes 8 tisíc farmářů, miliony litrů mléka na protest vylévají na pole či na ulice. Před sídlem Evropské komise v Bruselu dnes zapálili balíky slámy.

Kouř ze zapálených balíků slámy měl podle zemědělců pod okny Evropské komise upoutat pozornost netečných politiků. Ozývala se hesla, jako omezte produkci mléka, zvyšte výkupní ceny a ukončete neudržitelnou situaci.

Erwin Schöpges, zástupce zemědělců:

„Už přes deset dní jsme ve stávce. Vylili jsme už 26 milionů litrů mléka, ale dnes chceme, aby Evropa jednala. V Evropě poteče dalších 26 milionů litrů, a ptáme se, kolik dalšího mléka vyhodíme pro nic za nic, než začnou politici jednat.“

Zemědělci stupňují protesty kvůli mléku. (zdroj: ČT24)


Ve Francii, odkud se mléčná stávka šíří do celé Evropy, nezůstávají zemědělci ale jen u vylévání mléka. Tamní odboráři už vyzvali výrobce mléka, aby zcela přerušili dodávku svých produktů odběratelům, dokud francouzská vláda a Evropská komise nepřijmou příslušná opatření, jež ceny opět zvýší.

Výkupní cena mléka klesla na 20 centů za litr, což je údajně polovina nákladů na jeho výrobu. Farmářům se ale nelíbí ani postup liberalizace zemědělské výroby a mléčných kvót. Za viníka problémů pokládají komisařku pro zemědělství Mariann Fischerovou Boelovou. „Týdny a měsíce neudělala nic. Ze situace těží pár institucí, farmáři prodělávají,“ tvrdí zástupce zemědělců Romuald Schaber.

Kromě demonstrací poslali zemědělci také dopis šéfovi Evropské komise José Manuelu Barrosovi. Farmáři v něm upozorňují na neudržitelnost současné situace a předsedu komise zvou k jednacímu stolu, kde mu chtějí představit plán, jak z krizové situace ven.

Před sídlem Evropské komise v Bruselu vytvořili zemědělci mléčné jezírko.
Zdroj: ČT24