Opel čeká propuštění a odliv technologií do Ruska

Frankfurt – Nový vlastník Opelu, kanadská společnost Magna, bude propouštět víc, než původně plánovala. V Evropě zruší celkem 11 z 46 tisíc míst, z toho 4,5 tisíce přímo v Německu. Státní banka Sberbank, jež je ruským partnerem Magny, navíc chystá výrobu Opelů v Rusku. Automobily prý zatím budou jen pro tamní trh. Šéf banky ale neskrývá, že mu jde hlavně o západní technologie pro místní automobilový průmysl.

„Nikdy nevíte, koho to trefí, snad bude za pár týdnů jasno,“ řekl k plánovanému propouštění člen závodní rady Opelu Peter Giesser. Magna přitom při výběrovém řízení na převzetí Opelu tvrdila, že zruší maximálně 4 tisíce míst. „Chceme udělat dohadům přítrž, je v zájmu všech, aby se to vyjasnilo co nejdřív,“ prohlásil šéf Opelu Peter Giesser.

V Německu se už diskutuje i o budoucnosti Opelu a motivech jeho nových vlastníků. Magna se z dodavatele dílů chce stát výrobcem aut. To není bez rizika. BMW a Volkswagen už oznámily, že se firma stává jejich konkurentem a rozmyslí si, zda u ní budou nakupovat.

Státní ruská banka Sberbank zase přiznala, že jí šlo hlavně o technologie pro domácí automobilky, které jsou na úrovni 70. let. I když jen před několika týdny trvdil pravý opak, dnes už šéf Sberbank Hermann Gref hovoří o záměrech firmy zcela otevřeně. „Do Opelu jsme šli kvůli technologiím. Pokud by nedošlo k jejich importu do Ruska, byl by to pro nás ztracený čas,“ uvedl.

Před necelým měsícem vznikl v Rusku státní holding, sdružující firmy Avtovaz, Kamaz a částečně i GAZ. Podle německých médií není vyloučeno, že podíl Sberbank v Opelu skončí časem právě tam.

Vydáno pod