Zemědělci se letos poprvé propadnou do ztráty

Žďár nad Sázavou – Čeští zemědělci letos poprvé od vstupu do Evropské unie zřejmě skončí ve ztrátě. Kvůli propadu cen u mléka, obilí i u dalších komodit budou celoroční tržby za zemědělskou produkci nižší o více než 20 miliard korun, což představuje 17 procent loňských celkových příjmů v zemědělství.

„Takový propad se nedá vyrovnat úsporami v nákladech,“ řekl předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirkovský na odborném semináři ve Žďáru nad Sázavou. Loni české zemědělství vykázalo zisk 9,7 miliardy korun. I na očekávanou mírnou ztrátu by tedy farmáři museli úsporami snížit náklady o více než 11 miliard korun. Tržby za rostlinnou a živočišnou výrobu v roce 2008 podle údajů svazu v běžných cenách činily 112 miliard korun.

Agrární komora ČR ještě v létě odhadovala, že letošní rok skončí pro zemědělce ziskem kolem dvou miliard korun. Prezident komory Jan Veleba uvedl, že tento propočet byl zřejmě nadhodnocený. Doplnil, že nechtěl předčasně mluvit o ztrátě i z toho důvodu, aby kvůli tomu banky nezpřísnily podmínky při poskytování úvěrů zemědělcům.

Například producentům mléka podle Jirkovského škodí jak špatné výkupní ceny mléka, tak i nastavení dotací. Ve Žďáru nad Sázavou producenti mléka vydali prohlášení, v němž mimo jiné požadují vypracování krizového zemědělského národohospodářského programu, zajištění vyšších dotací pro svůj obor a vyhledání rezervních zdrojů na ministerstvu zemědělství pro záchranu dojného skotu v republice. K odstoupení vyzvali náměstka ministra zemědělství Stanislava Kozáka, případně odpovědné ředitele na ministerstvu, protože jejich vystupování považují za neodborná.