Slovenská recese je hlubší, než se myslelo

Bratislava - Slovenská ekonomika se v letošním roce propadne zřejmě mnohem více, než se předpokládalo. Slovenská centrální banka přehodnotila svoje dosavadní prognózy a oznámila, že hrubý domácí produkt země letos klesne o 5,6 procenta. Až doposud přitom počítala se snížením o 4,2 procenta. Člen bankovní rady Peter Ševčovic uvedl, že centrální banka přehodnotila výhled ekonomiky kvůli silnému propadu jejího výkonu v prvních dvou čtvrtletích.

Ve špatném vývoji ekonomiky se odrazila světová hospodářská krize, která snížila zakázky mnoha firmám a tisíce Slováků připravila o práci. Slovenská ekonomika pod vlivem krize v prvním pololetí meziročně klesla o více než pět procent, nicméně ve druhém čtvrtletí už proti předchozímu kvartálu vzrostla o 2,2 procenta. „Očekávali jsme, že hrubý domácí produkt poroste rychleji,“ poznamenal Ševčovic.

Slovenská centrální banka počítá začátkem roku 2010 s postupným oživením ekonomiky a na příští rok zvýšila odhad růstu HDP na 2,9 procenta. Dosud se banka domnívala, že ekonomika vzroste jen o 2,4 procenta.

Vydáno pod