Na počátku úspěšného byznysu společnosti Nintendo stály hrací karty

Tokio - S hrdiny elektronických her Donkey Kongem, Mariem či Pokémony prožily kus života miliony jejich příznivců. Společnost Nintendo za více než 30 let uvedla na trh několik herních systémů a stovky her. Pronikla také do světového trojlístku největších výrobců herních konzolí a vyšvihla se mezi největší japonské firmy podle tržní kapitalizace. Málokdo však ví, že na počátku úspěšného byznysu, založeného 23. září 1889, stály hrací karty. Manufakturu na výrobu hracích karet založil v Kjótu tehdy třicetiletý Fusadžiró Jamauči. Obchody s ručně malovanými kartami hanafuda utěšeně rostly i po jeho smrti. Tučné výdělky z prodeje karet s Disneyho postavičkami pak umožnily Fusadžiróově vnukovi Hirošimu zkusit štěstí i v jiných oblastech podnikání. Nintendo se tak rozrostlo o řetězec hodinových hotelů, taxislužbu či televizní síť. Podniky byly ale prodělečné a fungovaly jen přechodnou dobu v 60. letech.

Skutečné výdělky přišly až s výrobou herních konzolí

K vývoji videoher se firma dostala přes výrobu světelných pistolí používaných při simulaci lovu kachen. V roce 1972 si zajistila práva distribuovat v Japonsku vůbec první herní konzoli. Marketingový úspěch zopakovala i o pět let později, když představila svou první herní konzoli pojmenovanou Color TV Game.

Skutečné pozdvižení ale přišlo až s Donkey Kongem (1981), hrou určenou pro vzkvétající segment videoherních automatů. Tu vymyslel mladý designér Šigeru Mijamoto - později jedna z nejznámějších tváří Nintenda a herního průmyslu vůbec. V žánrové arkádě se poprvé objevil kníratý Mario (tehdy ještě jako Jumpman), který zachraňoval dámu svého srdce před zuřícím lidoopem.

Postavička Mario nebo hra Tetris jsou z dílny Nintenda

Postavička italsko-amerického instalatéra Maria od té doby účinkovala ve více než 200 hrách a stala se fenoménem podobně jako osudy kapesních příšerek Pokémonů, které rozpoutaly celosvětovou mánii na přelomu tisíciletí.

Nintendo od počátku 80. let vyvíjelo stolní konzoli, která by hráčům dovolila přehrávat i jiné než výrobcem předem nainstalované hry. Konzole Nintendo Entertainment System (1985) takzvanému cartridgeovému systému distribuce her odpovídala a s 60 miliony prodanými kusy se stala nejprodávanějším 8bitovým herním systémem.

Naproti tomu Game Boy, uvedený na trh roku 1989, s logickou hrou Tetris se stal komerčním hitem mezi kapesními herními konzolemi. Zatím posledním kouskem na poli přenosných herních zařízení z dílny japonské společnosti je Nintendo DS (2004) s dvěma displeji.

Nejnovější stolní zařízení Wii (2006) boduje u širokých vrstev hlavně díky netradičnímu dálkovému ovládání, které má podobu televizního ovladače a reaguje na pohyb ve všech osách. Uživatel tak „diriguje“ dění ve hře prostřednictvím svého pohybu. Konzoli v obchodech konkurují produkty tradičních rivalů: Xbox 360 od Microsoftu a PlayStation 3 od Sony.