Ekonomickým centrem Česka je s přehledem Praha

Praha - Všem krajům v České republice jasně dominuje hlavní město Praha, a to jak podle socioekonomické úrovně, tak i investiční atraktivity. Vyplývá to ze studie společnosti Master Card, kterou provedla ve všech 14 krajích. Na dalších místech žebříčku nejdůležitějších socioekonomických center se umístily Středočeský, Jihomoravský a Plzeňský kraj, který je zároveň po Praze nejvyhledávanějším regionem pro investory.

„Vítězství Prahy není žádným překvapením. I jinde ve světě jsou hlavní města motorem ekonomického rozvoje,“ uvedl René Wokoun z Vysoké školy ekonomické Praha, která se na hodnocení podílela. V Praze se dlouhodobě soustřeďují aktivity velkých firem a ústředních státních orgánů a vzniká v ní čtvrtina hrubého domácího produktu.

K dalším kritériím socioekonomické úrovně krajů patří nezaměstnanost, počet obyvatel a jejich výdělky, vzdělání a střední délka života, dále bytová výstavba nebo investiční pobídky.

Do letošního hodnocení krajů zatím příliš nepromluvila hospodářská recese. Podle organizátorů ale nejspíš více ovlivní příští ročník. Podle Wokouna se dá očekávat, že dopady recese na jednotlivé kraje budou rozdílné. „Může být problém s tím, jak se uplatní určitá část pracujících s nižší kvalifikací, je třeba klást důraz na vzdělání a dovednosti,“ upozornil.

Na posledních místech v hodnocení socioekonomické úrovně skončily kraje Zlínský, Karlovarský a hlavně Ústecký, který měl nejnižší hodnocení i podle investiční atraktivity. Tyto oblasti patří k méně přitažlivým regionům podle Wokouna dlouhodobě a také se mohou nejvíce obávat dopadů krize.

Součástí studie dále bylo hodnocení 24 měst. Podle socioekonomické vyspělosti vyhrála Praha před Brnem, Plzní, Hradcem Králové a Ostravou a z hlediska investiční přitažlivosti byla nejlepší Praha následovaná Mladou Boleslaví, Brnem, Plzní a Hradcem Králové.