Bývalé závody Karlovarského porcelánu chtějí letos vydělávat

Nová Role/Chodov – Úřady práce rozdělily sedmnácti stům zaměstnanců bývalého Karlovarského porcelánu celkem 79 milionů korun jako náhradu ušlých platů, které jim původní firma ve finanční agónii zůstala dlužna. Část lidí z původních porcelánek už zaměstnali noví majitelé, kteří koupili na začátku května jednotlivé provozy z konkurzní podstaty. Porcelánky prý mají dostatek zakázek a nevyrábějí na sklad. V obou firmách také počítají s tím, že už v letošním roce budou ziskové.

Chodovská manufaktura, kde se vyrábí unikátní růžový porcelán, patřila k nejmenším závodům bývalého Karlovarského porcelánu. Od konkurzního správce ho koupila vietnamsko-česká manželská dvojice Milena a Huu Loi Hguyenovi. Porcelánka dnes funguje na polovinu původní kapacity. Majitelé si vzali za své odbyt a obchodní politiku. Výrobu nechávají na původním řediteli Pavlu Štěpánkovi. Ten oslovil už 67 z původních 118 zaměstnanců. Nabídl jim pracovní smlouvy na dobu neurčitou a stejné finanční ohodnocení, jaké měli dříve.

Porcelánka v Chodově teď dokonce požádala o evropské dotace na výstavbu nových pecí. Ta by jí umožnila zdvojnásobit výrobu. „Budeme přibírat určitě do konce roku a určitě začátkem příštího roku, takže na sto lidí dosáhneme,“ říká s jistotou v hlase Štěpánek.

Zdeněk Soukup o situaci v porcelánkách (zdroj: ČT24)

Závody v Nové Roli, Klášterci a v Lesově koupila plzeňská společnost Hengis. Do práce se zatím vrátilo asi šest set lidí, což je zhruba polovina z původního stavu. O mnoho víc lidí podle nových majitelů potřeba nebude. „Počítáme s tím, že v průběhu září by mohlo dojít ještě k navýšení řádově na 700 zaměstnanců,“ uvedl jednatel porcelánky Michal Bíman.