Daňové ráje stále lákají podnikatele, i ty české

Praha – Mít úspěšnou firmu, milionové zisky, ale státu nedat ani korunu je snem snad každého podnikatele. Někomu se to povede. Stačí jen přestěhovat firmu za hranice Česka, do některého z takzvaných daňových rájů. Patří sem hlavně státy Karibiku, například Bahamy nebo Panenské ostrovy, kvůli výhodným daním ale české firmy pokukují třeba také po Nizozemsku. Za daňový ráj jsou obecně považovány země, které nevybírají žádné daně, nebo jen symbolické paušální poplatky.

Největší světové ekonomiky vyvíjí na daňové ráje stále větší tlak. Ty se proto ocitají na černých listinách světových organizací. Většina z nich totiž odmítá spolupráci s národními úřady proti daňovým únikům nebo proti praní špinavých peněz. OECD nicméně odmítá, že by těmto zemím bezprostředně hrozily jakékoli sankce.

Odvést mnohamiliardové zisky může být za pomoci zkušených právníků skutečně hračka. Majitel společnosti například v Česku si koupí značku firmy třeba na Seyschelách a převede tam sídlo společnosti. Celé to trvá nanejvýš několik hodin. A v peněžním ráji platí, že za zisky, které přišly na konto sídla firmy z ciziny, v tomto případě z Česka na Seyschely, se odvádí nižší nebo nulové daně. „Nedá se říct, že by se to vyplatilo podnikatelům, kteří mají zisk sto tisíc korun ročně. Ty zisky tam musí být pochopitelně mnohem vyšší,“ podotýká jednatel a právník poradenské společnosti Terrinvest Tomáš Pelikán.

Nejatraktivnější daňové ráje

  • Nizozemí, Kypr, Lucembursko
  • Největší přírůstek letos zaznamenaly Panama, Monako, Neloze
  • K největšímu úbytku došlo u Panenských ostrovů a Nizozemských Antil

Daňové ráje registrují už více než devět tisíc českých firem, což představuje zhruba tři procenta ze všech tuzemských společností. Ale často sem míří i firmy, které mají potíže se zákonem. Příkladem je dvojice trestně stíhaných podnikatelů Radovan Krejčíř a Viktor Kožený. První z nich se zabydlel na Seyschelách, Kožený na Bahamách.

Zahraniční firmy od placení daní v Česku často odradí komplikovaná legislativa. „Problém české daňové legislativy není jenom o jednoduchosti, ale hodně je to také o předvídatelnosti. Bohužel změny jsou příliš časté na to, aby zahraniční investoři považovali Českou republiku za daňově stabilní zemi,“ míní daňový odborník PricewaterhouseCoopers David Borkovec.