Summit G20 pokračuje, skupina omezí odměny pro bankéře

Pittsburgh - V americkém Pittsburghu dnes končí dvoudenní summit skupiny 20 nejvyspělejších ekonomik světa G20. První den setkání doprovázely střety policií s demonstranty protestujícími proti kapitalismu. Policie proti nepovolenému pochodu asi 2000 lidí použila slzný plyn. Podle amerického ministra financí Timothyho Geithnera dospěla skupina G20 v prvním dnu k dílčí dohodě o omezení odměn pro bankéře. Současný systém odměňování podle politiků vede bankéře k riskantnímu chování, když zohledňuje krátkodobé výsledky oproti dlouhodobým.

Demonstranti, kteří nesli transparenty s nápisy jako „V kapitalismu není naděje“ anebo „Kopejte do kapitalismu, dokud je na kolenou“, na policii házeli láhve a popelnice. Ta proti nim pak použila slzný plyn. Někteří účastníci protestu pak podle zpravodaje agentury Reuters zvraceli.

Televizní stanice CNN uvedla, že slzným plynem byl zasažen i její zpravodaj. Agentury situaci popisují jako chaotickou. Demonstranti se s policií, která se je snažila rozdělit do menších skupin, střetli v Lawrencevillu, zhruba 1,6 kilometru od kongresového centra, kde se schůzka koná.

Skupina G20 se rámcově dohodla na omezení odměn pro bankéře

Americký ministr financí Geithner uvedl, že dohoda na limitech odměn pro bankovní manažery by mohla být hotová do konce letošního roku. Každá země by měla svá vlastní pravidla, nad kterými by dohlížela nová instituce, nadnárodní organizace kontrolující finanční instituce Výbor pro finanční stabilitu (Financial Stability Board). Půjde o mezinárodní skupinu centrálních bank a regulátorů finančních trhů. Na jejím vzniku se státy G20 dohodly na jaře v Londýně.

„Chceme mít velmi silné standardy, které omezí rizika, jež dosavadní praxe odměňování podněcovala,“ uvedl Geithner. Dohoda na limitech pro odměňování bankovních manažerů byla přitom před summitem považována za jeden z jeho obtížných bodů. Tlačili na ni především Evropané, které pobouřilo, že si manažeři vypláceli tučné bonusy navzdory hospodářské krizi a navzdory tomu, že banky v obtížné situaci získaly významnou pomoc z veřejných peněz.

Slibné je odstraňování nerovnováh ve světové ekonomice

Geithner rovněž na tiskové konferenci uvedl, že je optimistický ohledně podpory států G20 pro americký návrh na odstranění nerovnováh ve světové ekonomice. Jde například o problém velkých obchodních přebytků Číny a rekordních rozpočtových deficitů Spojených států. Podle Obamy by návrh měl zajistit udržitelný rozvoj světového hospodářství a zamezit opakování tak hlubokých krizí, jakou svět prochází v současnosti.

Skupina G20 také pracuje na dohodě o postupném odstranění subvencí pro fosilní paliva. Řada vlád členských zemí poskytuje daňové úlevy a přímé dotace firmám, které produkují uhlí, naftu a další fosilní paliva, která jsou původcem skleníkových plynů, jež podle mnoha vědců stojí za globálním oteplováním.

G20 přizná větší pravomoci Asii - na úkor Evropy

Dnes tedy G20 pravděpodobně přizná větší rozhodovací pravomoci asijským zemím, jejichž vliv na mezinárodní politické i ekonomické scéně se v poslední době rychle zvyšuje. Ukazuje to návrh komuniké, na němž by se měli zástupci G20 shodnout na závěr své dvoudenní vrcholné schůzky. Změny ve prospěch Asie ale asi budou na úkor Evropy.

Summit v Pittsburghu má šanci zapsat se do dějin jako historická schůzka. Dohodnout by se na něm totiž měly tak zásadní změny, jako je přiznání většího vlivu a rozhodovacích pravomocí zemím ve fázi silného růstu. To je hlavně Čína a Indie, ale i například Jižní Korea.