Orco připraví nový plán restrukturalizace dluhu

Praha - Developerská společnost Orco připraví nový návrh na restrukturalizaci dluhu poté, co majitelé dluhopisů předchozí plán ve čtvrtek odmítli. Uvedl to dnes šéf firmy Jean-Francois Ott. Dodal, že se uskuteční jednání s jednotlivými držiteli dluhopisů a že bude prodloužena soudní ochrana před věřiteli, která dnes končí. Restrukturalizační program navrhoval majitelům obligací výměnu jejich dluhu v hodnotě 411 milionů eur, tedy přes deset miliard Kč, za nový dluh a majetek společnosti. Mnozí ale s návrhem nebyli spokojeni, protože se měla odepsat velká část nominální hodnoty jejich cenných papírů.

„Odmítnutí majitelů dluhopisů hlasovat ve prospěch tohoto plánu staví firmu do velmi obtížné pozice,“ uvedl analytik Lucian Albulescu z makléřské společnosti KBC Securities. „Budoucnost Orka se stala nejistou,“ dodal.

Akcie společnosti Orco zahájily dnešní obchodování na pražské burze propadem o 12,3 procenta, krátce po 11:00 ztrácely více než deset procent na úrovni 205 Kč. Orco je v půlročním režimu soudní ochrany před věřiteli od března. Firma nyní jedná s americkou společností Colony Capital o kapitálové investici 80 milionů eur, tedy zhruba dvě miliardy Kč.