Na Ruzyni míří další slovenské aerolinky

Praha – Slováci se chtějí vrátit na pražské ruzyňské letiště. Zdejší Úřad pro civilní letectví již požádala o registraci společnost Seagle Air. Pokud vše půjde hladce, mohl by Seagle Air začít létat pod českým označením OK z Ruzyně už začátkem roku 2010. K letům z Prahy však zatím bude využívat pouze jedno letadlo.

„Jde o to, abychom mohli z Česka létat i mimo Evropskou unii,“ řekl o záměru Seagle Air jeho ředitel Pavel Mráček. Odborníci ovšem tvrdí, že kvůli krachu SkyEurope se budou potenciální zákazníci zpočátku nových aerolinek bát. „Každý nový dopravce, který vstoupí na náš trh, to bude mít po krachu SkyEurope těžší než před ním,“ varoval mluvčí Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Jitka Ungerová, mluvčí Úřadu pro civilní letectví

„Pokud Seagle Air splní všechny požadavky, tak by měl dostat licenci a začít létat pod označením OK.“

Reportáž Hany Vorlíčkové a Jakuba Linky (zdroj: ČT24)

Vedení Seagle Air se ale těžkostí nebojí. Letecká společnost si už pražské letiště oťukala. Loni v létě jejími letadly odletěli z Prahy klienti několika cestovních kanceláří. „Spolupracujeme zhruba s desítkou cestovních kanceláří, většina z nich patří mezi dvacítku největších v České republice,“ uvedl Mráček.

I když to nebude jednoduché, Seagle Air má šanci na Ruzyni uspět. „Pokud Seagle Air nabídne konkurenceschopné podmínky pro cestovní kanceláře, tak může v Praze svůj tržní podíl získat,“ podotkl analytik společnosti Cyrrus Ondřej Moravanský. Kromě Prahy chce Seagle Air létat také z Brna, Ostravy, a Pardubic.

Společnost Seagle Air vznikla v roce 1995. Zpočátku se však nevěnovala přepravě cestujících, fungovala pouze jako letecká škola. Svého času byla dokonce jedinou na Slovensku. Později začala Seagel Air provozovat VIP lety a v roce 2007 se transformovala na charterového dopravce. Aktuálně Seagel Air létá se šesti letadly, v nejbližší době by se měla jeho flotila rozrůst ještě o jeden stroj.