V USA letos zkrachovala už 95. banka - Georgian Bank

Washington – Ve Spojených státech letos zkrachovala již 95. banka. Americký regulační úřad uzavřel v pátek Georgian Bank v Atlantě. Banka poskytovala bankovní služby „na míru“ pro velmi bohaté jednotlivce a podnikatele. Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC) uvedla, že Georgian Bank měla pět poboček, majetek asi dvě miliardy dolarů (zhruba 34,3 miliardy korun) a ve stejném objemu i vklady.

Veškeré vklady převezme banka First Citizens Bank and Trust Co. z Jižní Karolíny. Krach banky by měl pojišťovací fond FDIC stát 892 milionů dolarů. Georgian Bank zahájila činnost v roce 2001 a byla jednou z nejrychleji rostoucích bank v historii státu. Zaměřovala se hlavně na úvěry pro realitní firmy a rezidenční výstavbu a rychle se stala druhou největší bankou v Atlantě a pátou v Georgii.

Banky v Georgii těžce poškodila finanční krize, protože výstavba domů zde výrazně překonala poptávku. Devatenáct z 95 zkrachovalých bank v letošním roce pochází z Georgie. Počet zkrachovalých bank v USA letos prudce roste. Loni úřady zavřely 25 bank a v roce 2007 zkrachovaly za celý rok pouze tři banky. Předsedkyně FDIC Sheila Bairová varovala, že krachy bank zaostávají za celkovým ekonomickým vývojem a že budou pokračovat i v příštím roce, přestože ekonomika již začne oživovat.

Vydáno pod