Leasing, nebo úvěr? Která možnost financování auta je výhodnější?

Praha - Koupit si dneska auto se zdá být velice snadné. Všude nás lákají nejrůznější společnosti, abychom si právě u nich vzali na auto půjčku. A když přijdeme do vybraného autosalonu, většinou nám vysvětlí, jaké přednosti naše vysněné auto má a až na závěr se nás zeptají, jak auto zaplatíme. Dodají, že pokud si vybereme leasing nebo úvěr, ještě dostaneme slevu. Nás pochopitelně naprosto nenapadne ptát se, co bude, když dojde k totální škodě na vozidle nebo když nám auto někdo ukradne. Přitom právě toto jsou události, při kterých můžeme při špatné volbě financování přijít o hodně peněz.

Pokud si auto koupíme na leasing, bude v majetku leasingové společnosti a my ho budeme mít v nájmu. Pokud si vezmeme úvěr, budeme majiteli auta my a my také budeme zapsáni v technickém průkazu. Při rozhodování je dobré vzít si do ruky kalkulačku a počítat. Pochopitelně platí – čím delší doba zapůjčení peněz, tím více zaplatíme na úrocích. V běžném provozu se může zdát, že je to jedno – sice více zaplatíme, ale platíme méně. Ovšem, když nám auto někdo ukradne nebo dojde k totální škodě, máme problém, protože většina společností bude chtít při konečném vyúčtování úroky i za ty roky, kdy už žádné auto nebudeme mít. Tedy – čím kratší doba na splácení, tím lépe. Naprostou katastrofou jsou půjčky na 5 až 7 let.

Stejný problém je s výškou akontace. Čím je nižší, tím opět musíme zaplatit více. Představme si situaci, kdy si koupíme auto za 500 000 korun, vezmeme si úvěr či leasing na 5 let. Když nám auto někdo ukradne nebo dojde k totální škodě třeba po dvou měsících provozu, pojišťovna zaplatí tzv. obecnou cenu auta v době pojistné události – samozřejmě společnosti, která peníze půjčila – a my dostaneme konečné vyúčtování, ve kterém budou zahrnuty veškeré zbývající úroky. Takže můžeme mít najednou dluh ve výši několika stovek tisíc a přitom nebudeme mít žádné auto.

Některé společnosti, které půjčují peníze na nákup auta, v případě totální škody či krádeže auta umožňují splácet dál, jako by se vlastně vůbec nic nestalo. Platí to ovšem pouze u úvěru. V tomto případě pojišťovna zaplatí pojistné plnění nám, my přepíšeme smlouvu se společností, musíme si najít ručitele a platíme své splátky ponížené o pojištění. Je to určitě nejlepší a nejlevnější volba, protože si z pojistného plnění můžeme koupit auto nové. Ovšem toto umožňují skutečně jen některé společnosti. Proto se ještě před podpisem smlouvy musíme ptát a hlavně si musíme ověřit, že to, co nám říkají v autosalonu, je pravda. Nejlepší je zajít přímo do společnosti, která nám půjčí peníze, a tam si informace z autosalonu ověřit.

Půjčky na auto poskytují i banky

Peníze si pochopitelně můžeme půjčit také v bance, kde máme účet. Většinou je to o něco málo dražší, ale na druhé straně v případě totální škody či krádeže zaplatí pojišťovna, u které jsme si auto pojistili, nám. Banku vůbec nezajímá, že jsme o auto přišli. Prostě splácíme svůj závazek dále.

Shrnutí na závěr

Když si chceme na auto půjčit, musíme počítat a získat informace o podmínkách při totální škodě nebo krádeži. Pokud po nás bude společnost v takovém případě chtít všechny úroky a najednou, raději se porozhlédneme po jiné, která je ochotna přijmout splátkový kalendář a nám přenechat pojistné plnění.

Vrak vozu po nehodě
Zdroj: ČT24