Británie prodlouží vyplácení šrotovného

Londýn - Británie chce pokračovat ve vyplácení prémie za zlikvidování deset let starého a koupi nového auta. Vláda dá na šrotovné dodatečné prostředky, které mají umožnit nákup dalších 100 tisíc vozů. Labouristický kabinet posílá další peníze na šrotovné i přesto, že dosavadní balík nebyl ještě zcela vyčerpán.

„Dnes prodlužuji oblíbený program šrotovného o další peníze na dodatečných 100 tisíc osobních aut a dodávek,“ prohlásil ministr obchodu a podnikání Peter Mandelson na výroční konferenci vládnoucí Labouristické strany.

Britové mohou žádat o slevu 2 tisíce liber (zhruba 55 tisíc korun) na nákup nového automobilu od poloviny května. Polovinu sumy platí vláda, druhá polovina pochází od prodejců a výrobců aut. Program měl původně platit do března 2010, nebo dokud se nevyčerpá všech 300 milionů liber, které vláda na šrotovné vyčlenila. Vzhledem k vysokému zájmu však odborníci i analytici očekávají, že by mohly být vyčleněné prostředky vyčerpány ještě před koncem roku.

Britský svaz výrobců a prodejců motorových vozidel SMMT minulý týden uvedl, že výroba osobních aut v zemi klesla v srpnu téměř o třetinu. Produkce komerčních vozů se propadla téměř o polovinu. Objevily se však známky toho, že šrotovné podporuje domácí poptávku. Z celkového počtu vyrobených aut jich bylo 33,8 procenta určeno pro domácí trh, což byl nejvyšší podíl za 56 měsíců.

Vydáno pod