Tchaj-wan povolil čínskou konkurenci na trhu čipů

Tchaj-pej - Tchaj-wan dovolí svým smluvním výrobcům čipů a plochých televizorů kupovat čínské rivaly. Uvedl to tchajwanský ministr hospodářství Š˙Jien-š˙ang. Podle analytiků to firmám TSMC a UMC upevní přední pozici v polovodičovém odvětví, i když načasování změn zatím nikdo nestanovil. Š˙Jien-š˙ang řekl pro tisk, že výrobci televizních panelů a čipové firmy budou smět v Číně investovat přímo a že v čínských rivalech budou smět kupovat podíly. „Je to směr, kterým se ubíráme. Časový rozvrh ale ještě nemáme,“ dodal zdroj z ministerstva.

Chystaný krok vlády přijali dobře vedle analytiků i obchodníci s akciemi. Index tchajwanských polovodičových firem vyskočil o 2,9 procenta a celý tchajwanský trh si dnes připsal zisk dvou procent, napsala agentura Reuters.

Tchaj-wan a Čína navazují bližší obchodní vztahy od května 2008, kdy převzal úřad prezidenta Ma Jing-ťiou. Obě strany podepsaly dohody o spolupráci v cestovním ruchu a dopravě a očekává se, že brzy vznikne i dohoda o vzájemných investicích ve finančních službách. Společnosti TSMC, UMC a AU Optronics naléhaly na tchajwanskou vládu, aby jim investice v Číně povolila. Podniky chtějí využívat pokročilejší technologie a snížit si náklady, aby mohly konkurovat rivalům, například jihokorejským firmám.