O prodeji ČSA se rozhodne do dvou týdnů

Praha - O prodeji ztrátových českých aerolinií rozhodne vláda nejpozději čtrnáct dní poté, co jediný zájemce v tendru – konsorcium Unimex Travel Service – podá cenovou nabídku. Po dnešním jednání vlády to řekl ministr financí Eduard Janota. Poslední termín pro cenový návrh je přitom středa 30. září. O tom, zda ČSA získá nový majitel, by tak mělo být rozhodnuto nejpozději do poloviny října.

„Bude to týden nebo maximálně 14 dnů,“ uvedl Janota, který podle svých slov doufá, že nabídka ve středu na ministerstvo financí dorazí. To potvrdil v pátek serveru iDnes.cz šéf Unimexu Jiří Šimáně. Podle něj konsorcium za aerolinie nabídne „nadstandardní cenu“.

Právě cena bude hlavním ukazatelem při rozhodování kabinetu. Jak uvedl Janota, v potaz se bude brát také stanovisko dozorčí rady, kterou nedávno obsadili krizoví manažeři. Ministerstvo financí pro doporučení vlády prý využije také vlastní poznatky.

České aerolinie bojují aktuálně o přežití, v pololetí vykázaly ztrátu téměř dvě miliardy korun. Ve firmě se proto uskutečňuje ozdravný plán, v jehož rámci už začalo masivní propouštění, které se má týkat až 860 lidí. Na záchraně společnosti se má podílet i nová dozorčí rada v čele s Václavem Novákem.

Objevily se také informace, že cestou k záchraně by mohlo být spojení se ziskovým pražským letištěm. Ministra Janotu údajně tyto spekulace „nechávají klidným“, do ukončení privatizace prý nemají smysl.

Hospodářský výsledek ČSA
Zdroj: ČT24
Vydáno pod