Preciosa koupí část Jablonexu

Jablonec nad Nisou - Nejistota obestírá budoucnost sklářské skupiny Jablonex Group. Veřejné tajemství, že část Jablonexu koupí Preciosa, nechce nikdo z účastníků obchodu potvrdit. V nejistotě tak zůstává zbylá tisícovka zaměstnanců. Zatím podnik dál propouští. Poté, co akcionáři rozhodli o prodeji jednotlivých firem skupiny a v létě i některých budov, teď je k mání i samotná značka Jablonex. Na kolik ji cení, akcionáři neprozradili. Stejně tak ani to, zda už došlo k prodeji závodů bývalé Ornely, jak se spekuluje.

„Vím, že provoz v Desné v zásadě kupuje konkrétní vlastník,“ tvrdí majitel sklárny Harrachov František Novosad. Pavel Marek, výkonný ředitel skupiny Jablonex Group nicméně takto sdílný není, jednání mají podle něj v rukou akcionáři. Podle odborů Jablonexu má bývalou Ornelu v listopadu převzít jiná sklářská společnost z regionu – Preciosa. Společnosti to komentovat odmítají.

Starosta Desné Marek Pieter (SLK) pro ČT24:

„Tato informace ohledně desenských provozů, to, že tu je nový vlastník, společnost Preciosa, je v pořádku.“

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Jablonex Group propustila koncem srpna tři sta zaměstnanců. Další zhruba stovku lidí má podle odborů firma propustit teď ke konci září přímo v Jablonci nad Nisou. „Máme pouze alarmující zprávy o tom, že narostla nezaměstnanost, nicméně toto jsou interní jednání, která vede vedení Jablonexu,“ tvrdí místostarosta Jablonce nad Nisou Lukáš Pleticha (ČSSD).

Podle úřadu práce nezaměstnanost na Jablonecku překročí jedenáct procent a lidí bez práce bude přibývat i po prodeji Jablonexu. „I po tomto kroku dojde k dalšímu snižování zaměstnanosti v subjektech, které ač budou, nebo nebudou pokračovat ve výrobě,“ nevidí budoucnost dobře Michal Holý, mluvčí Úřadu práce v Jablonci nad Nisou.