Toyota svolává v USA 3,8 milionu aut

Detroit - Japonská automobilka Toyota ohlásila obří svolávací akci. Do autorizovaných servisů ve Spojených státech by mělo na prohlídku dorazit 3,8 milionu vozů prodaných na tamním trhu. Akce se týká úspěšného ekologického modelu Prius. Důvodem je podezření, že uvolněná podlahová krytina může stlačit pedál plynu. Závada možná zavinila nehody, při nichž přišlo o život už pět lidí.

Dnes avizovaná akce bude mít největší rozsah v historii automobilky. Ta si přitom postavila dobrou pověst na bezpečnosti a kvalitě vozů, což jí loni pomohlo předstihnout General Motors na pozici světově největšího výrobce aut.

Pro Toyotu navíc přichází rozsáhlá akce v době, kdy potřebuje snížit výdaje, aby se dostala z rekordních ztrát, které na letošní rok předpovídá kvůli propadu prodeje aut. Toyota uvedla, že je zatím příliš brzy na odhady, kolik akce bude stát.

Analytik Deutsche Securities ji odhaduje na pět až deset miliard jenů (až 1,9 miliardy korun). Dodává ale, že to pro Toyotu nebude z finančního hlediska nic velkého. Pracovní náklady, na nichž opravy svolaných aut z velké části stojí, budou pravděpodobně minimální.

„Větší obavy vyvolává reputace,“ dodal analytik. Americké úřady uvedly, že se na závadu váže stovka nehod, z toho 17 srážek vozidel a pět mrtvých, napsala agentura Reuters.