PPF dohodla převzetí ruského prodejce Eldorado

Praha – Česká finanční skupina PPF dnes ukončila transakční řízení s ruským podnikatelem Igorem Jakovlevem ohledně převzetí kontrolního podílu v největší ruské maloobchodní síti prodeje domácích spotřebičů a elektroniky Eldorado. V souladu s memorandem o porozumění z letošního února vytvořily obě strany společný podnik zaměřený na maloobchodní distribuci domácí elektroniky v Rusku. Informaci sdělil mluvčí PPF Alexej Bechtin.

Přeměnou dříve poskytnutého úvěru 300 milionů dolarů (zhruba 5,2 miliardy Kč) na kapitál získala PPF v Eldoradu kontrolní podíl, tedy 50 procent plus jednu akcii. V této transakci nabyla PPF rovněž podíl na nemovitostech, především obchodech využívaných Eldoradem, a dalších developerských projektech v Rusku z Jakovlevova portfolia. Vedle poskytnuté kapitálové injekce zajistila PPF dalších 500 milionů USD ve formě refinancování pro další rozvoj společného podniku. Společný podnik nezahrnuje operace, aktiva a pasiva Eldorada na Ukrajině.

Skupina PPF a Jakovlev budou řídit společný podnik prostřednictvím svých zástupců v představenstvu. Každá strana má právo do něj jmenovat dva členy, přičemž PPF náleží rozhodující hlas. „Transakce posiluje kapitál Eldorada tak, aby mohlo úspěšně čelit současným makroekonomickým turbulencím a změnám spotřebitelské poptávky v Rusku. Zvýšení kapitálu a dodatečné refinancování, které jsme obstarali, prokazuje naše odhodlání dále rozvíjet podnikání Eldorada a výrazně zlepšit jeho vztah k zákazníkům,“ uvedl akcionář PPF Jiří Šmejc. Zakladatel Eldorada Jakovlev připomněl, že Eldorado a PPF jsou na ruském trhu dlouhodobými partnery.

Mezinárodní finanční skupina PPF, jejímž hlavním akcionářem je Petr Kellner, se v Rusku zaměřuje především na spotřebitelské financování a bankovnictví pro drobnou klientelu pod značkou Home Credit. Skupina vyhledává investiční příležitosti i na dalších trzích střední a východní Evropy a Asie. Prostřednictvím podílu v Generali PPF Holdingu je PPF účastníkem trhu pojišťovnictví ve střední a východní Evropě.