Tůma v top sedmičce centrálních bankéřů světa

Praha - Časopis Global Finance zařadil guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmu mezi sedm nejlepších centrálních bankéřů světa za uplynulý rok. ČNB to dnes oznámila v tiskové zprávě. Tůma podle měsíčníku reagoval na hrozící zpomalení ekonomiky a v srpnu 2008 začal snižovat úrokové sazby. Global Finance kladl při hodnocení důraz na výsledky, s jakými jednotliví centrální bankéři dokázali provést své země nejhorší finanční krizí od 30. let. Hodnocení sleduje parametry, jako je inflace, ekonomický růst, stabilita měny či nastavení úrokových sazeb.

„Je určitě potěšující, že si naší práce všimli v zahraničí, nicméně je nutno dodat, že základy pro kvalitní fungování centrální banky se pokládají delší dobu. Takže to vnímám jako ocenění nikoli jen osoby, která je nejvíce vidět, to je guvernéra, ale i ostatních členů bankovní rady - jak těch současných, tak minulých - a také všech zaměstnanců ČNB,“ uvedl Tůma.

Hodnotí se krocení inflace či stabilizace měny

V hodnocení „Central Banker Report Card“ („Vysvědčení centrálních bankéřů“), které měsíčník Global Finance uděluje každoročně od roku 1994, byl letos zvláštní důraz kladen na výsledky, s jakými jednotliví centrální bankéři dokázali provést své země nejhorší finanční krizí od 30. let. Centrální bankéři ze 30 zemí světa jsou jednotlivě známkováni na stupnici od nejlepšího „A“ po nejhorší „F“, a to podle toho, jak se jim v průběhu roku podaří uspět v parametrech, jako je inflace, ekonomický růst, stabilita měny či nastavení úrokových sazeb.

Global Finance k hodnocení guvernéra Tůmy:

„Na rozdíl od mnoha svých kolegů Tůma reagoval na hrozící zpomalení ekonomiky a v srpnu loňského roku začal snižovat úrokové sazby…Tůmova rozhodnost a ochota výrazně a opakovaně snížit úrokové sazby téměř jistě pomohla zmírnit dopad globálního zpomalení na Českou republiku.“

Premianty letošního ročníku, kteří získali nejlepší známku „A“, se vedle guvernéra Tůmy stali Jean-Claude Trichet (ECB), Glenn Stevens (Reserve Bank of Australia), Zeti Akhtar Aziz (Central Bank of Malaysia), Lee Seongtae (Bank of Korea), Fai-Nan Perng (Central Bank of the Republic of China (Taiwan) a Stanley Fischer (Bank of Israel).