Srpen ekonomy pozitivně překvapil

Praha - Průmyslová výroba v Česku letos v srpnu meziročně klesla o 8,1 procent poté, co v předchozím měsíci zaznamenala propad o 18,2 procenta. Odborníky ale výsledek nezklamal. V porovnání s červencovým dvouciferným propadem je to pro ekonomy příjemné překvapení. Další měsíce by se mohly nést v podobném duchu. Srovnávání s předchozím rokem ale ovlivňuje také fakt, že v některých podnicích byly dovolené čerpány v červenci, zatímco loni to bylo o měsíc později.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách byly v srpnu meziročně nižší o 12,5 procent. Hodnota nových zakázek poklesla o 13,8 procent, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Tržby z přímého vývozu se meziročně snížily o osm procent. V podnicích s padesáti a více zaměstnanci poklesl počet pracovníků o 14 procent. Průměrná mzda v těchto podnicích vzrostla o 5,5 procent, dále informuje ČSÚ.

Brožka: Srpen pozitivně překvapil

Výroba v srpnu potěšila (zdroj: ČT24)

„Po špatném výsledku v červenci průmysl v srpnu pozitivně překvapil,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Zatímco v červenci průmysl meziměsíčně klesal, srpen by po očištění měl vykázat opětovný růst. Údaj podle něj potvrzuje, že se český průmysl stabilizuje, ovšem stále za podpory zahraničního šrotovného. Další měsíce by se mohly nést v podobném duchu. „K významnějšímu oživení by mohlo docházet spíše až s novým rokem,“ doplnil Brožka.

Partner v oddělení podnikových financí a restrukturalizace PricewaterhouseCoopers ČR Petr Smutný očekává, že již zářijová či říjnová čísla budou příznivá. Oživení bude podle něj spojeno s tím, jak obchodníci budou muset doplnit sklady, které zatím jen vyprazdňovali. Výrobci však budou nadále bojovat se získáním dostatečné hotovosti, kterou budou potřebovat na financování nových zakázek.