Poldi Hütte zachraňuje nová kovárna

Kladno - Společnost Poldi Hütte rozjíždí v Kladně provoz nové kovárny s lisem a výrobní linkou za zhruba 30 milionů eur (přes 760 milionů korun). Bez této investice, která zvýší kapacitu ocelárny ze současných 40 tisíc tun oceli ročně na 90 tisíc tun, by firma vzhledem k dopadům hospodářské krize musela skončit, řekl dnes novinářům ředitel Poldi Hütte Vladimir Živičnjak. Společnost investici naplánovala ještě před příchodem krize, kdy prudce rostla poptávka po jejích výrobcích.

„Kdybychom neinvestovali, museli bychom to dnes zavřít. Jsme teď kvůli hospodářské krizi na 50 procentech toho, co jsme vyrobili v roce 2007,“ podotkl. Nová technologie umožní rozšířit současnou produktovou řadu a lépe obstát v konkurenci ostatních firem. Podobně se vyjádřila i obchodní ředitelka firmy Monika Ryplová, podle níž bude nyní chvíli trvat, než se nové výrobky prosadí na trhu.

Obchodní ředitelka Poldi Hütte Monika Ryplová:

„Kdybychom tu investici zastavili, tak by Poldi nepřežila. To je jediné východisko, jak dál tuto firmu s tradiční značkou udržet na trhu.“

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

„Poslední provoz byl vzdálen 17 kilometrů od ocelárny, v současné době je vše situováno na sto metrech za ocelárnou. Všechno bude během 30 dnů venku,“ poznamenala Ryplová. Stará kovárna se podle ní nebude demolovat, ale zakonzervuje se, aby byla použitelná, až se zlepší situace na trhu.

Výrobky jsou určeny pro technicky náročný průmysl

Výrobky z kovárny budou směřovat především do náročných průmyslových oborů, jako je těžké strojírenství a automobilový či letecký průmysl. Podnik také obnovuje výrobu konstrukčních ocelí pro lodní průmysl. Největší potenciál na trhu vidí Ryplová v oblasti speciálních nerezavějících ocelí, které se používají v potravinářském a petrochemickém průmyslu či jaderné energetice.

Poldi Hütte prodává výrobky do celého světa, nejvíce odběratelů má v Německu, kam směřuje 40 procent produkce. V loňském roce měla obrat 58 milionů eur (zhruba 1,5 miliardy korun), což byl meziroční pokles asi o 30 procent. Letos by uvítala, kdyby i s novou investicí dosáhla alespoň loňských čísel. „V současné době máme zakázek dopředu asi na dva měsíce, byli jsme zvyklí i na rok,“ uvedla Ryplová.

Čtyři desítky lidí musela firma propustit

Společnost v současnosti zaměstnává kolem 250 lidí, čtyři desítky pracovníků musely kvůli krizi odejít. „Rozloučili jsme s těmi, kteří dělali na smlouvu a byli už v důchodovém věku. Někteří odešli sami, nebo z provozů, které jsme uzavírali. Schopné pracovníky se snažíme přeškolovat,“ shrnula obchodní ředitelka.

Poldi Hütte koupila huť Poldi od podnikatele Zdeňka Zemka v listopadu 1999 a o měsíc později zde odlila první ocel. Počátkem roku 2000 obnovila provozy kováren, zušlechťoven a kalíren a v roce 2002 zprovoznila i tamní nejmodernější pec G 10. Majoritním vlastníkem Poldi Hütte je společnost Scholz Edelstahl GmbH se sídlem v německém Essingenu, která se zabývá obchodem s ocelí.

Poldi Hütte
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK
Vydáno pod