Začal konkurz na mateřskou firmu SkyEurope

Vídeň - V Rakousku dnes začal konkurz na firmu SkyEurope Holding, která je mateřskou společností zkrachovalých aerolinek SkyEurope Airlines. Podnik má údajně závazky v hodnotě 23,9 milionu eur, tedy přes 600 milionů Kč, zatímco jeho aktiva činí pouze 349 tisíc eur, tedy necelých devět milionů Kč. Podíl společnosti v aerolinkách SkyEurope je údajně považován za bezcenný. Konkurz se týká celkem 37 věřitelů, kteří mohou své pohledávky nahlásit do 19. listopadu. Začátek konkurzu oznámily svazy na ochranu věřitelů Creditreform a Kreditschutzverband.

Aerolinky SkyEurope Airlines sídlily v Bratislavě. Společnost zastavila 1. září veškeré lety a den na to jí slovenské ministerstvo dopravy odebralo licenci na provoz. Bratislavský soud vyhlásil konkurz na aerolinky 9. září. SkyEurope Airlines od svého vzniku v roce 2001 nevykázaly zisk. Společnost skončila kvůli nedostatku financí na provoz.

Aerolinky propustí téměř všechny zaměstnance

Firmu nezachránila ani ochrana před věřiteli, kterou jí původně povolil soud. Aerolinky po krachu podle dřívějšího vyjádření ředitele Nicka Manoudakise propustí téměř všechny ze zhruba 500 zaměstnanců. Klientům aerolinek propadlo asi 280 tisíc letenek.

Nick Manoudakis
Zdroj: ČT24