Přijdete-li o práci, můžete vrátit své nákupy

Praha – Netradiční záruky začali kvůli krizi nabízet obchodníci zákazníkům. Bojí se totiž, že se v předvánočním období bude méně utrácet. Proto například tuzemské prodejny Electro World začaly nabízet zpětný odkup výrobku v případě, že zákazník přijde ne vlastní vinou o zaměstnání.

„Uvědomujeme si, že v důsledku hospodářské krize má mnoho lidí obavy z případné ztráty zaměstnání a následné nepříznivé finanční situace. Mnozí zákazníci tak raději odkládají své nákupy,“ zdůvodnil nabídku generální ředitel společností Electro World ČR a Electro World SR Milan Růžička. Akce v českých a slovenských prodejnách Electro World potrvá do 24. prosince a podle Růžičky se týká všech výrobků s cenou vyšší než 4500 korun, s výjimkou zboží pořízeného v Electro Worldu na úvěr.

Obavy lidí ze ztráty zaměstnání se letos snaží zmírnit také například energetická společnost ČEZ. Firma na jaře nabídla těm zákazníkům, kteří po 1. březnu přijdou o práci a zaregistrují se na úřadu práce, že nemusí tři měsíce za sebou platit za elektrický proud v domácnosti. Výše jedné odpuštěné zálohy je omezena na maximálně 7500 korun. Nabídka platí do konce letošního roku.

Letošní Vánoce budou chudší

Výdaje za vánoční dárky budou letos podle obchodníků i analytiků zřejmě nižší než v předchozích letech, kdy díky růstu tuzemské ekonomiky obchodníci každoročně vykazovali vyšší předvánoční tržby. „Očekáváme, že letos domácnosti za dárky vynaloží v průměru o čtyři procenta méně než před rokem,“ uvedl analytik Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance.

Lidé podle mluvčího sítě prodejen Euronics Bohuslava Komína odkládají vánoční nákupy a zatím se do nich nehrnou. „Loni touto dobou přitom už začínaly předvánoční nákupy. Obáváme se proto, aby je lidé letos nenechali na poslední chvíli. Obchodníci by potom mohli mít problémy se zásobováním prodejen,“ upozornil Komín, podle kterého nemá cenu nákupy spotřební elektroniky odkládat na poslední chvíli, jelikož její ceny již dolů nepůjdou.