Datové schránky nefungují všude, upozorňují exekutoři

Praha - Exekutorská komora upozornila na problémy při zavádění datových schránek. Na některých soudech totiž ještě nespustili jejich zkušební provoz, od 1. listopadu by přitom měly tyto schránky nahradit doporučené dopisy. Exekutoři se obávají, že nedodržení termínu by jim mohlo zkomplikovat komunikaci se soudci.

Zatímco exekutoři jsou už připraveni vyměnit doporučené dopisy za komunikaci přes datové schránky, soudy mají zpoždění. Musely totiž vyvíjet vlastní program pro spisovou službu. „Soudcovská unie od samého počátku upozorňovala na to, že si ministerstvo spravedlnosti a vnitra ponechali extrémně krátký čas na to, aby takto složitý systém zavedli,“ tvrdí viceprezident Soudcovské unie Tomáš Mottl.

Exekutoři efektivní komunikaci se soudci potřebují 

Datové schránky nefungují všude, upozorňují exekutoři (zdroj: ČT24)

Exekutoři jsou přitom na komunikaci se soudy denně závislí. „Pokud máte údaje o počtu nařízených exekucí, za uplynulé období třeba zhruba 550 tisíc, tak si umíte představit to množství dat, které přes datové schránky proběhne,“ uvádí pro představu David Koncz, člen prezidia Exekutorské komory.

Přestože téměř všechny firmy a úřady už dostaly přístupová hesla, většina se do systému ještě nepřihlásila. Z 250 tisíc firem si datovou schránku zatím aktivovalo jen 38 tisíc. Ještě horší situace je u městských a obecních úřadů. Ze sedmi tisíc ji využívají jen čtyři stovky. Přihlášení je přitom velice jednoduché.

Petr Stiegler, ředitel sekce rozvoje eGovernmentu, Česká pošta:

„Pokud se přihlašujete do datové schránky, tak si zadáte do internetového prohlížeče adresu datoveschranky.info. Tam si zadáte své přístupové jméno, které vám přišlo v té obálce se žlutým pruhem a pak už se dostanete do prostředí datových schránek.“


O zřízení schránky můžou požádat přes Czech point nebo přímo na ministerstvu vnitra i fyzické osoby - pro ně to ale zatím není povinné. Přesto tuto možnost už využilo deset tisíc lidí.