Na internetu hledali v září práci nejčastěji řidiči

Praha - Práci hledali v září na pracovních portálech nejčastěji řidiči, administrativní pracovníci, dělníci, operátoři a asistentky. Zvýšil se zájem o práci v administrativě, zejména ve státním sektoru. Vysokoškoláci hledali i nadále nejrůznější brigády. Platy na běžných pozicích zůstávají podle marketingového manažera společnosti Manpower Jiřího Halbrštáta stejné. V posledním roce se prý jen zastavil strmý růst platů na velmi kvalifikovaných pozicích jako například u programátorů nebo bankovních specialistů. Nejvyšší průměrné platy se nabízely ve Středočeském kraji, naopak nejnižší v kraji Karlovarském.

Na pracovním portále Agentka se v září o práci ucházeli nejvíce řidiči, dělníci, prodavači, svářeči a administrativní pracovníci. Vzrostl zájem o práci v administrativě a zdravotnictví, naopak klesl zájem pracovat jako obchodní zástupce nebo svářeč. „I nadále platí, že lidé hledají zaměstnání především v místě svého bydliště. A to i za cenu toho, že budou pracovat mimo svou profesi,“ uvedl ředitel portálu Petr Král.

Portál Správnýkrok zaznamenal největší zájem o pozici administrativního pracovníka, prodavače či prodejce, dělníka, asistentky a recepční, pokojské nebo servírky. Struktura hledaných pozic se prý od minulých měsíců příliš neliší. „S jedním rozdílem, kterým je nástup profesí souvisejících s hotelnictvím a cestovním ruchem,“ upozornil marketingový manažer portálu Ondřej Čihař.

U portálu Sprace byl také nejžádanější profesí řidič. Následovala místa telefonních operátorů, referentů, recepčních, prodejců, pracovníků bezpečnostní služby a administrativních asistentek. „V tuhle chvíli se ty pozice moc nemění, jsou to většinou stálice, které jsou dlouhodobě na vrcholu, žádná úplně nová se mezi nimi neobjevila,“ podotkl ředitel portálu Jan Matějka.