Kalousek a Sobotka: Miliarda za ČSA je málo

Praha – Podle bývalých ministrů financí Bohuslava Sobotky (ČSSD) a Miroslava Kalouska (TOP 09) se tendr na privatizaci Českých aerolinií nepovedl. Nabídka miliardy korun, kterou za ČSA nabídl jediný účastník tendru konsorcium Unimex Travel Service, je podle nich nízká. Za takovou cenu by leteckou společnost neprodali. Uvedli to dnes v pořadu Otázky Václava Moravce.

„Ten tendr se nepovedl a nabídka je velmi nízká,“ prohlásil Sobotka. Lepší by podle něj bylo firmu restrukturalizovat. Proti prodeji se dnes vyslovil i Miroslav Kalousek s tím, že existuje realistický plán na záchranu ČSA. 

Ještě v říjnu by se měl k nabídce Unimex Travel Service vyjádřit před vládou ministr financí Eduard Janota. Ten by měl ministrům dát doporučení, zda firmu prodat, nebo ne. Do té doby proto nechce nabídku komentovat. „Já nechci teď o tom mluvit, protože jsem součástí celého procesu, takže ode mě by to bylo velmi nefér,“ uvedl Janota. 

Ve firmě existuje záchranný plán prezidenta Radomíra Lašáka, který má ročně ušetřit zhruba 1,3 miliardy korun. Plán například počítá s propuštěním až 860 lidí ze 4600, omezením linek a prodejem majetku včetně letadel. Svůj plán na středeční dozorčí radě má Janotovi představit také nový šéf rady a krizový manažer Václav Novák.