Mittal opouští indický projekt za 20 miliard dolarů

Londýn - Největší světový výrobce oceli, společnost ArcelorMittal, opouští od záměru investovat asi 20 miliard dolarů, tedy zhruba 350 miliard Kč, do výstavby dvou oceláren v Indii. Listu Financial Times to řekl předseda správní rady a výkonný ředitel firmy Lakšmí Mittal. Důvodem jsou podle něj problémy s nákupem pozemků. Projekt podle Mittala zdržují průtahy při jednání s farmáři a dalšími vlastníky pozemků ve státech Džharkhand a Urísa. „Když se na těchto dvou místech nepohneme, tak budeme muset zapomenout na to, že tam ty projekty zahájíme,“ řekl Mittal.

Pokud by na takový scénář došlo, pak by se firma podle něj zřejmě poohlédla po jiných lokalitách v Indii. Přestože je ArcelorMittal největší ocelárnou světa, v Indii příliš zastoupen není, i když je to jeho domovská země. Šéf podniku pochází z Indie.

Mittal řekl, že pořád ještě počítá s tím, že v Indii postaví alespoň jednu ocelárnu. Pokud ale zruší plán výstavby dvou oceláren, které měly zhruba od roku 2015 ročně produkovat 24 milionů tun oceli, pak se mu přítomnost v Indii patrně nepodaří zvýšit tak rychle, jak předpokládal.

Reportáž Pavly Hejlové (zdroj: ČT24)

Indie je pátý největší producent oceli na světě a pro ArcelorMittal představuje atraktivní investici. Přestože se v důsledku krize čeká pokles výroby oceli až o 15 procent, indická produkce naopak podle odhadů z loňska vzroste zhruba o 55 milionů.