Výrobci mléka by se mohli dočkat dalších podpor - krize stále trvá

Brusel - Producenti mléka v Evropské unii by se na dnešním mimořádném jednání ministrů zemědělství v Bruselu mohli dočkat dalšího navýšení vývozních a dalších podpor. Jednání mají podle prvních zpráv opět doprovázet demonstrace nespokojených farmářů, podle policistů se má do Bruselu sjet několik tisíc zemědělců ze zemí EU. Budovu Rady EU, kde se ministři scházejí, hlídají již od ranních hodin stovky policistů. „Krize v sektoru mléka trvá už rok, voláme po výraznějším řešení krize. Jsme jedním ze států, které toto jednání podporovaly,“ uvedl po svém příjezdu na jednání český ministr zemědělství Jakub Šebesta.

Česko podle Šebesty bude podporovat navýšení podpor exportu a rovněž navýšení podpor takzvaného soukromého skladování. „Očekáváme alespoň nástin daleko razantnějších řešení v sektoru mléka. Potřebujeme zvýšit podporu exportu, zvýšit podporu na skladování. Nesouhlasíme s tím, aby toto řešení bylo přeneseno na národní úroveň, protože pak je to souboj národních rozpočtů, a to by bylo pro naše farmáře nevýhodné,“ dodal. Právě otázka dotace jednotlivých farem z národních rozpočtů, které prosazují některé země, se může stát dnes právě hlavní překážkou k dohodě.

Čechům a dalším středoevropským a východoevropským státům se nelíbí, že by vlády mohly finančně pomáhat nemalými částkami jednotlivým producentům mléka. Toto opatření by údajně zvýhodňovalo velké a bohaté státy, jejichž zemědělci by tak získali konkurenční výhodu.

Telefonát Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)