Horníci budou moci dřív do důchodu

Praha – Horníci, kteří začali v dolech pracovat před rokem 1993, by měli mít možnost odejít do předčasného důchodu. Dnes o tom rozhodla vláda poté, co odbory horníků protestovaly proti zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. Premiér Jan Fischer novinářům řekl, že rozhodnutí se týká zhruba pěti tisíc horníků a ročně si změna vyžádá 60 až 70 milionů korun.

Schválená první etapa důchodové reformy počítá s postupným nárůstem důchodového věku. Kolem roku 2030 by Češi měli do důchodu odcházet v 65 letech. To se ale nelíbí hornickým odborům. Tvrdily, že mnozí horníci by se důchodového věku kvůli zhoršenému zdraví ani nedožili.

Podle projednávaného návrhu by do důchodu dříve mohli odcházet horníci, kteří nejpozději do konce roku 2008 odpracovali 15 let v dolech nebo deset let v uranových dolech. Podle počtu odpracovaných let by do předčasného důchodu odcházely dvě skupiny horníků. První z nich jednotně ve věku 55,5 roku; druhá v závislosti na roku narození o pět let dříve než jejich vrstevníci.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

Vládní nařízení by mělo platit od 1. června příštího roku. V roce 2010 by podle odhadů předčasné důchody pro horníky znamenaly náklady až 70 milionů korun; v roce 2025 by mohly dosáhnout výše až 380 milionů korun.