Vláda schválila komisi na obří tendr

Praha – Vláda dnes schválila komisi, která bude hodnotit nabídky v tendru na obří státní zakázku na odstranění ekologických škod v hodnotě kolem 115 miliard korun. Jde vůbec o jeden z největších tendrů, které vláda vypsala. O výběrovém řízení se pravděpodobně rozhodne na přelomu letošního a příštího roku. Kritici soutěže ovšem tvrdí, že tendr může připravit státní kasu o desítky miliard.

Po předložení nabídek má ministr financí 90 dnů na rozhodnutí a předložení materiálu vládě. Lze tak očekávat, že o výběrovém řízení bude rozhodnuto nejdříve na přelomu letošního a příštího roku. Do druhého kola tendru postoupily tři firmy - Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a společnost Environmental Services. Ve druhém kole už bude rozhodovat pouze cena, kterou uchazeči státu nabídnou.

Jednou velkou zakázkou se podle ministerstva financí zkrátí doba, která je potřebná na odstranění škod, a zároveň se zajistí horní mez nákladů. „Cena maximálně 115 miliard korun je konečná. Garantuji, že bych nepodepsal žádný dodatek ani náhodou,“ prohlásil ministr financí Eduard Janota.

Reportáž Daniely Písařovicové (zdroj: ČT24)

Tendr má i své kritiky

Pokud by se ekologické škody odstraňovaly zadáváním jednotlivých zakázek, nestihl by stát podle ministerstva do roku 2015 dostát svým závazkům. Stát přitom vlastníkům zamořených území přislíbil, že jim odstranění ekologických škod zaplatí. Závazek je právně vymahatelný a při jeho nesplnění mohou hrozit i žaloby nebo arbitráže.

Kritici soutěže ovšem tvrdí, že tendr může připravit státní kasu o desítky miliard. Tendr kritizovala i organizace Transparency International kvůli riziku korupce. S kritikou se připojila i Hospodářská komora, ta tvrdí, že ve více menších soutěžích by měly šanci uspět i menší tuzemské firmy.