Firmy budou moci čerpat peníze na rozvoj informačních technologií

Brno - V říjnu vyhlásí ministerstvo průmyslu a obchodu v pořadí již třetí výzvu programu informačních technologií (ICT) v podnicích. Oproti předchozím výzvám bude moci o evropské dotace žádat více firem. Jednak proto, že se okruh žadatelů rozšíří o nové oblasti činnosti, a dále snížením minimální výše vlastních investic. Úspěšné projekty si mezi sebou rozdělí celkem miliardu korun.

O dotace mohou žádat malé a střední podniky do 250 zaměstnanců. Podmínkou je uzavření minimálně dvou účetních období a realizace projektu na území ČR mimo hlavní město Praha. Dotace lze použít na pořízení počítačového vybavení, jako jsou čtečky čárových kódů nebo kamerových a docházkových systémů, na koupi softwarových licencí, IT poradenství, vzdálenou správu nebo výrobu internetových stránek.

Pokud se ve třetí výzvě podaří vyčerpat celou miliardu korun, zbude v alokaci programu asi 1,9 miliardy. „Na příští rok chystáme vyhlášení výzvy pro drobné podniky, kam by mělo jít asi 500 milionů korun. Na zbytek se zřejmě vyhlásí čtvrtá výzva nebo v případě velkého zájmu se navýší alokace té třetí,“ řekl Pavel Šterba z agentury CzechInvest.