O systému zabezpečujícím dotace z EU rozhodne vláda

Praha - Ministerstvo pro místní rozvoj možná nebude vypisovat novou soutěž na monitorovací systém, který zabezpečuje čerpání peněz z evropských fondů. O tom, zda výběrové řízení bude, nebo zda bude Česko nadále využívat současný systém, i když má právní vadu, rozhodne vláda. Podle ministra Rostislava Vondrušky je monitorovací systém stoprocentně funkční a nepředstavuje překážku v čerpání peněz. Otázkou podle něj je, zda systém nahradit už teď, nebo až pro příští rozpočtové období Evropské unie, tedy pro léta 2014 až 2020. Vláda by se měla dalším postupem zabývat 19. října. Evropská komise systém pozastavila kvůli právním chybám.

Ministerstvo uzavřelo před osmi lety smlouvu o provozu systému v rozporu s tehdy platným zákonem o zadávání veřejných zakázek. Navzdory uzavření licenčních smluv a dohod o narovnání s firmou S&T Services ČR stále trvá právní vada z roku 2001, která Česku zmařila cestu k financování systému z evropských peněz. Provoz dosud stál podle Vondrušky 350 milionů korun.

Podobnou částku by podle něho stát za systém uhradil do konce nynějšího rozpočtového období. Pokud by se rozhodl pro výběr nového, stál by asi 700 milionů korun, z toho by 300 milionů dala unie. Pokud by byl tendr, stát by podle Vondrušky neušetřil, současný systém je levnější.

S postupem ministerstva ale nesouhlasí člen výboru Libor Ježek (ODS). Česko podle něj nemá monitorovací systém legálně a nezákonně používá jeho software. Čerpání evropských dotací by tak mohl kdokoli zpochybnit: „Současný systém nedeklaruje jistotu čerpání evropských peněz do budoucna.“ Upozornil také na to, že se může změnit nyní vstřícný postoj Evropské komise.

Podle Vondrušky je ale riziko minimální, na evropské úrovni žádné. Systém funguje i s právní vadou a není podle něj pravda, že Česko využívá software nelegálně. Dohoda o narovnání a licenční smlouvy si podle něj vyžádaly 100 milionů korun. V nynějším rozpočtovém období 2007 až 2013 může Česko získat z Bruselu až 700 miliard korun. Podle informací ze sněmovního kontrolního výboru dostali příjemci dotací ke konci září proplaceno 28,6 miliardy korun.

Evropská komise
Zdroj: ČT24