Objem nesplácených úvěrů firem i domácností ještě vzroste

Praha - Současná krize je podle viceguvernéra České národní banky Miroslava Singera v nejlepším případě zhruba ve dvou třetinách. Objem nesplácených úvěrů firem i domácností se nadále bude zvyšovat. Velké zhoršení kvality úvěrů by nastalo v případě vleklé recese, která se ale nyní nepředpokládá. V příštím roce se čeká naopak ekonomické oživení. Podíl nesplácených úvěrů by měl v období od druhého letošního čtvrtletí do druhého čtvrtletí roku příštího být v průměru 7,9 procenta. Na konci letošního června činil 4,6 procenta. Hospodařením bank během krize se zabývalo Žofínské fórum. To upozornilo mimo jiné i na nízkou spokojenost klientů bank s jejich službami. Zákazníkům stále vadí především bankovní poplatky, které jsou sedmé nejvyšší v Evropě. Firmy zase mají problémy s přístupem k úvěrům.

ČNB počítá v letošním roce s poklesem ekonomiky o 3,8 procenta, v příštím roce s jejím růstem o 0,7 procenta a v roce 2012 již o 2,2 procenta. Člen představenstva České spořitelny Pavel Kysilka poukázal, že český bankovní sektor takřka nemá vlastní problémy a vše je dopad celkové globální recese a s tím souvisejícího zhoršení stavu ekonomiky. Česká bankovní asociace v pondělí uvedla, že český bankovní sektor obstál ve složité době celosvětové recese jako jeden z nejzdravějších a nejstabilnějších v evropském i globálním měřítku.

Banky a stavební spořitelny na tuzemském trhu v pololetí vydělaly celkem 26,6 miliardy korun, což bylo stejně jako loni do konce června. Většinu zisků vytvořily čtyři velké peněžní ústavy - Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka a UniCredit Bank. Analytici ale očekávají ve druhém pololetí kvůli růstu nezaměstnanosti a bankrotům zhoršení výsledků bank.

Spokojenost s bankovními službami je mizivá (zdroj: ČT24)

Za úspěchem českých bank stojí i vysoké poplatky

Bankovní zisky jsou vykoupeny i spokojeností klientů, která se v letošním roce dostala na pětileté minimum. Výsledkem je přelétavost a hledání konkurenční banky, která na vložené peníze dohlédne lépe a levněji. „Mladší generaci nedělá problém velmi rychle změnit banku podle toho, jakou kvalitu služeb v porovnání s poplatky a s cenou nabízí,“ dodal náměstek generálního ředitele České spořitelny Pavel Kysilka.

Banky se otočily k podnikům zády

Prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel uvedl, že v první polovině roku se banky otočily k podnikům zády a nebyly ochotné poskytovat úvěry ani svým prověřeným a dlouhodobým klientům. Na problémy se získáním úvěrů opakovaně upozorňuje i Svaz průmyslu a dopravy ČR. V posledním zářijovém šetření to bylo zhruba 80 procent členů svazu.

Některé firmy ale dokázaly situaci řešit po svém. „Již delší dobu jsme se připravovali na expanzi a při dobré dlouhodobé ziskovosti jsme se již před rokem úvěrů zbavili. Při testování bank ohledně poskytnutí úvěru na akvizici nabízejí banky horší podmínky než před krizí,“ doplnil člen představenstva svazu Zbyněk Frolík zkušenost firmy Linet, kterou sám vlastní.

Vydáno pod