Přestože nezaměstnanost roste, obchodníků a řemeslníků je málo

Praha - Firmy v současnosti nejvíce postrádají obchodníky, ale i řemeslníky nebo řidiče. Důvodem nedostatku tak různorodých profesí je fakt, že v době hospodářského útlumu zaměstnavatelé potřebují získat nové zakázky, které pak někdo vyrobí a odveze. Dochází pak k tomu, že i když se nezaměstnanost blíží k deseti procentům, firmy mají přesto problém najít prodavačku, číšníka nebo obchodního zástupce. Za práci totiž nabízejí méně peněz a lidé raději zůstávají tam, kde se na výplatách tolik nešetří. Největší shon je přitom právě po obchodnících.

„Dlouhodobě bude zájem pokračovat po obchodnících právě z toho důvodu, aby sehnali nové zakázky, nové zákazníky a aby si udrželi zákazníky stávající,“ vysvětluje Ondřej Mysliveček, analytik serveru jobs.cz. Vedle obchodu je pak velký zájem o bankovnictví, informační technologie, technické obory nebo marketing.

Stále více lidí hledá práci přes internet

Reportáž Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)

Recese navíc donutila řadu lidí při hledání práce víc využívat internet, jak dokládá marketingový ředitel serveru Monster.cz Jaroslav Macnar: „Hledají určitě více, protože uživatelé mají větší přístup k internetu. Lidé jsou čím dál víc zkušenější a hledají jakékoli kanály, které jim pomůžou najít to správné pracovní místo.“

Ovšem problémy čekají na lidi z jiných profesí, než jaké požadují firmy. Pracovní portály totiž hlásí meziroční pokles nabídek asi o čtyřicet procent. U absolventů se pak jedná skoro o sedmdesátiprocentní propad. „Minulý rok to bylo přes pět set, nyní máme otevřeno čtyři sta pracovních pozic,“ uvedl Jiří Halbrštát ze společnosti Manpower.

Navíc podle odborníků bude práce dále ubývat. I když firmy ve Spojených státech začínají opět nabírat zaměstnance, Češi si na oživení pracovního trhu nejspíše ještě několik měsíců počkají.

Vydáno pod