Bankovní krize v Německu ještě neskončila

Hamburk - Bankovní krize v Německu zatím neskončila a finanční sektor jako celek se ještě bude muset vypořádat s velkými problémy, přestože vlády v jednotlivých zemích bankám poskytly masivní pomoc. Z důvodu krize Německo ustavilo fond Soffin, aby pomohl bankám přečkat krizi, a k dispozici mu dali téměř 500 miliard eur. Z fondu se zatím nevyužila ani polovina. Největší německá banka Deutsche Bank s žádnou pomocí nepočítá.

„Zatím je brzy na to, abychom vyhlásili konec poplachu. Jsou zde nové problémy a úkoly,“ řekl šéf německého fondu Soffin Hannes Rehm. Problém je podle něho i ve slabém hospodářském růstu. Banky tak budou muset posílit rezervy a připravit se na případný další růst objemu nesplácených půjček.

Fond Soffin už podpořil i banky, které mají akcie na burze. Například Commerzbank, což je druhá největší banka v Německu. Podpory se dočkal také hypoteční ústav Hypo Real Estate, který ale kvůli problémům vláda zestátnila. Z téměř 500 miliard eur, které na svou činnost fond dostal, se ale podle Rehma zatím nevyužila ani polovina.

Největší německá banka Deutsche Bank zatím žádné státní pomoci nevyužila. Její management tvrdí, že banka s využitím státních peněz nepočítá ani do budoucna a své problémy si vyřeší prý sama.