Tescu už insolvence nehrozí

Praha – Pražský městský soud odmítl insolvenční návrh na společnost Tesco, který podala firma Iva Roztoky. Tesco jí údajně dluží víc než půl milionu korun. Soud sice v úterý insolveční řízení s jedním z největších maloobchodních řetězců v Česku zahájil, dnes ale návrh zamítl s tím, že neobsahuje potřebné náležitosti týkající se dalších dlužníků.

„Věřitel (Iva Roztoky) v návrhu neuvedl dostatečně rozhodující skutečnosti, které osvědčují úpadek dlužníka nebo jeho hrozící úpadek, neboť neoznačil řádně žádné další věřitele dlužníka,“ zdůvodnila rozhodnutí soudu asistentka soudce Dagmar Čevelová. Dodala, že společnost Iva Roztoky může podat nový insolvenční návrh, který bude odpovídat zákonným požadavkům.

Svůj návrh firma odůvodňovala tím, že jí Tesco nezaplatilo za dodávku nábytku z loňského roku. Dluh Teska včetně úroků z prodlení se údajně vyšplhal na 570 tisíc korun.

Nic nedlužíme, brání se Tesco

Tesco nároky firmy odmítá. „Společnosti Iva Roztoky jsme uhradili veškeré pohledávky. Jedná se tedy o bezdůvodný a neopodstatněný návrh z její strany. Budeme se proto bránit všemi právními prostředky a uplatňovat náhradu škody za poškození dobrého jména naší společnosti,“ řekla v úterý mluvčí Tesca Eva Karasová.

Během insolvenčního řízení smí dlužník nakládat se svým majetkem jen ve velmi omezené míře. Nesmí například podnikat žádné kroky, které by směřovaly k podstatné změně jeho skladby, využití nebo jeho citelnému zmenšení. Věřitelé dlužníka můžou od zahájení insolvenčního řízení uplatňovat u soudu své pohledávky.

Tesco má v Česku 125 hypermarketů, supermarketů, obchodních domů a samoobsluh. Na loňském žebříčku největších tuzemských obchodníků, který sestavila společnost Incoma GfK a časopis Moderní obchod, připadla Tesku s odhadovanými tržbami 47 miliard korun druhá pozice. První byla s tržbami 54,5 miliardy korun německá obchodní skupina Schwarz, která v Česku provozuje diskontní prodejny Lidl a hypermarkety Kaufland.

Prodavačka v hypermarketu Tesco
Zdroj: ČT24