Státní lesy podaly trestní oznámení kvůli úniku informací

Hradec Králové - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) dnes podal trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli údajnému úniku informací z nedávného jednání dozorčí rady, které zveřejnila Mladá fronta Dnes. Ta ve svém dnešním vydání píše o možném podvodu ze strany Lesů ČR. Státní podnik se podle deníku chystá investovat bezmála miliardu korun do nákupu pily dřevařské společnosti CE WOOD ve Ptení na Prostějovsku. Hodnota pily je přitom podle posudků sotva poloviční.

„Únik informací z nedávného jednání dozorčí rady a jejich zveřejnění v Mladé frondě Dnes významně znevýhodňuje postavení Lesů ČR, pokud by se dražby zúčastnily. Může dokonce znamenat zmaření účasti podniku na dražbě,“ uvedl jeho mluvčí Michal Kačena. Podle firmy stojí za náhlým zájmem o dražbu obavy jiných podnikatelů na trhu se dřevem, pro které by koupě a znovuzprovoznění významné dřevařské kapacity ze strany Lesů ČR mohly znamenat nevítanou konkurenci.

Mladá fronta Dnes s odvoláním na dokument, který má k dispozici, napsala, že firma CE WOOD poslala státním lesům tajný scénář, jak se bude dražba odehrávat a také jak se dosáhne téměř miliardové částky. Podle MfD chce státní podnik tímto nezvyklým způsobem narovnat vztahy s CE WOOD. LČR se mají účastnit dražby obří pily ve Ptení na Prostějovsku, která patří do majetku firmy Javořice vlastněné firmou CE WOOD. Deník napsal, že dozorčí rada LČR už schválila limit do výše 950 milionů korun. Dražba se má uskutečnit 2. listopadu.

V materiálu Lesů ČR je také dokument s názvem „časový plán“, který popisuje dohody mezi oběma podniky, například o stažení insolvenčního návrhu proti CE WOOD a přerušení řízení o nekalé soutěži před soudem v Hradci Králové.

Informace MF Dnes jsou neaktuální, brání se Lesy ČR

Podle mluvčího Lesů ČR jsou dokumenty ohledně možné účasti podniku na dražbě, ze kterých MF Dnes cituje, několik měsíců staré. Lesy tehdy jednaly s firmou CE WOOD o řešení pohledávek a firma CE WOOD posílala různé návrhy na řešení. „Lesy ČR o navrhovanou transakci neprojevily zájem, a to především kvůli právním rizikům, která z ní v dané situaci plynula,“ uvedl Kačena.

Jakub Šebesta, ministr zemědělství:

„V současné době vedu jednání a očekávám, že v nejbližších dnech doplníme dozorčí radu Lesů České republiky o zástupce zakladatele, ministerstva zemědělství, aby mohly být hájeny zájmy zakladatele.“

Lesy ČR nyní údajně sledují možnost účasti v dražbě jako jednu z alternativ svých strategických plánů. Zatím však není nic definitivně rozhodnuto. „Má-li být státní podnik na dražbu připraven, musel k tomu být logicky předem získán souhlas dozorčí rady, včetně finančního prostoru, který může, ale také nemusí být využit,“ dodal mluvčí.

Do hry se vložilo ministerstvo

Informacemi o možném podvodu ze strany Lesů ČR se už začalo zabývat také ministerstvo zemědělství. „Od Lesů ČR jsme dostali žádost na změnu finančního plánu. K této žádosti zatím mé stanovisko nebylo a požádali jsme Lesy ČR, aby v tomto plánu upřesnily některé údaje, které se týkají nákupu pily Javořice ve Ptení,“ řekl ministr zemědělství Jakub Šebesta.

Ministerstvo by podle Šebesty mělo nejpozději do příštího čtvrtka od vedení LČR obdržet analýzy ohledně celé transakce. „Odborníci ministerstva posoudí tuto analýzu a aktuálnost této transakce. Do té doby má pan generální ředitel doporučení v této věci nepokračovat,“ dodal ministr.

Šebesta dnes zároveň uvedl, že ministerstvo se snaží dosadit svého zástupce do dozorčí rady Lesů ČR, který by zde hájil zájmy úřadu. Stát by se tak mělo v nejbližších několika dnech.

Pila
Zdroj: ČT24
Vydáno pod