Maďarský premiér chce euro co nejdřív

Budapešť – Maďarská ekonomika se už brzy postaví na vlastní nohy a obejde se tak bez pomoci, kterou jí v současné době poskytuje Mezinárodní měnový fond. Myslí si to alespoň maďarský premiér Gordon Bajnai. Podle něj by země měla i po překonání krize nadále pokračovat v úsporných opatřeních. Rozsáhlé rozpočtové škrty jsou totiž klíčem pro brzké zavedení eura, které by Maďarsku do budoucna zajistilo větší hospodářskou stabilitu.

Krize, která Maďarsko zasáhla velmi tvrdě, podle Bajnaiho ukázala, že euro přináší stabilitu a že Maďarsko musí jednotnou měnu přijmout co nejdříve. Dodal však, že jeho vláda ještě ani nezačala s centrální bankou a Evropskou komisí jednat o vstupu do mechanismu směnných kurzů ERM-2, což je svého druhu předpokoj pro přijetí do eurozóny. Dokonce je podle něj ještě předčasné předpovídat, kdy takové diskuse začnou, protože podmínkou pro to je stabilita měny a finančních trhů spolu s jasnými známkami ekonomického oživení.

MMF naordinoval úspory

Vláda je podle Bajnaie rozhodnuta splnit rozpočtové cíle pro tento rok, které dohodla s měnovým fondem a Evropskou unií. V příštím roce by se pak měl rozpočtový schodek snížit na 3,8 procenta hrubého domácího produktu. To chce vláda zajistit snížením výdajů o 400 miliard forintů, tedy zhruba 37 miliard korun. Zachováni fiskální disciplíny by mělo Maďarsku umožnit, aby po roce 2011 jeho ekonomika rostla tempem zřetelně nad třemi procenty ročně. Letos se přitom podle prognóz maďarský HDP propadne o 6,7 procenta a příští rok o dalších 0,9 procenta.

Gordon Bajnai, maďarský premiér:

„Maďarsko se dostalo od kraje útesu, teď však musí zdolat horu, což bude velmi obtížný úkol. Pokud nebudeme opatrní, mohli bychom se svalit zpátky a spadnout z útesu, proto se na této obtížné, ale správné cestě musíme udržet.“

V současné době se Maďarsko se snaží postupně finančně osamostatňovat a přecházet opět na financování deficitu a dluhu pomocí trhu. V červenci úspěšně vydalo eurobond po více než roční absenci na mezinárodních trzích dluhopisů.

„Je odůvodněné předpokládat, že pokud se situace na trhu výrazněji nezhorší, pak bude Maďarsko schopné financovat se samo prostřednictvím finančních trhů,“ řekl premiér. Nedávno schválený přístup k další části úvěru od MMF a EU zajistí podle premiéra „bezpečnostní nárazník“ ještě po volbách, které se mají konat v dubnu nebo květnu příštího roku.

Vydáno pod