Bankrot SkyEurope donutil Brusel jednat

Brusel - V Evropském parlamentu se dnes mluvilo o ochraně cestujících před krachem leteckých společností. Zejména nedávný případ zbankrotování společnosti SkyEurope znovu upozornil na to, že proti bankrotu aerolinek nejsou cestující v Evropské unii nijak pojištěni. Až Evropská komise přijde s návrhem, budou ho ještě znovu schvalovat členské státy a Evropský parlament. Klidný let i v případě bankrotu si tak cestující budou moci užívat nejdřív za rok a půl nebo za dva.

Podle britského europoslance a předsedy výboru pro dopravu a cestovní ruch Briana Simpsona by to nemuselo ceny letenek zvedat nějak dramaticky. „Když to bude pět nebo šest eur – není to právě ta cena, kterou jsou lidé ochotni vyměnit za jistotu, že když se všechno pokazí, nezůstanou někde bez pomoci na letišti?“ dodává Simpson. Europoslanci žádají Evropskou komisi, aby připravila návrh legislativy, která bude cestující v případě úpadku společnosti chránit.

„Teď jsou cestující zajištěni jen v případě, když si koupí celý balíček od cestovní kanceláře. Když si ale nezávisle na sobě vyberou hotel a koupí letenku, tak už ne. Může se stát, že vedle sebe sedí v letadle jeden proti insolventnosti pojištěný a druhý ne,“ upozorňuje eurokomisařka pro ochranu spotřebitele Magdalena Kunevová.

Reportáž Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)